Руснаците ухажват България, сглобиха реактор за АЕЦ „Белене"

Руснаците ухажват България, сглобиха реактор за АЕЦ „Белене"
Първият реактор за АЕЦ „Белене" ще бъде готов за транспортиране в средата на април 2012 г., съобщи „Атомстройекспорт".
A A+ A++ A

„Атомстройекспорт" е сглобил корпуса на реактора за първия блок на АЕЦ „Белене".

Реакторът ВВЕР-1000 е сглобен контролно в Ижорските заводи, което е един от заключителните етапи преди реакторът да бъде готов за транспортиране, предаде БГНЕС, позовавайки се на съобщение от пресцентъра на руската компания, която е част от държавната корпорация „Росатом".

В петък от „Атомстройекспорт" заявиха, че спират работа по атомната централа в Белене заради „неясната позиция на българското правителство". От компанията се заканиха да намалят броя на служителите си на строителната площадка.

Министър-председателят Бойко Борисов пък предложи България да доплати реактора, който „Атомстройекспорт" строи за „Белене", но да го използва като седма мощност в АЕЦ „Козлодуй".

От руската компания заявиха в събота, че първият реактор за АЕЦ „Белене" ще бъде готов за транспортиране в средата на април 2012 г., а два парогенератора са напълно готови.

В съобщението се подчертава, че с това „Росатом" изпълнява всички поети ангажименти за изграждането на втората атомна централа в България, а цялата технологична операция е наблюдавана от представителите на българската НЕК.

„Атомстройекспорт" предложи на България един от най-съвременните проекти за атомна станции, който се отнася към поколението 3+. Проектът отговаря на всички изисквания на възложителя и на международните норми и препоръки на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ)," заявяват от компанията.

България започва изграждането на АЕЦ „Белене" още през 80-те години, но с разпадането на социалистическата система проектът е замразен в началото на 90-те години.

Новият договор между „Атомстройекспорт" и НЕК за изграждането на АЕЦ е сключен през ноември 2006 г., на базата на който се изпълняват всички дейности по проекта „Белене". Строителните дейности започват през юли 2008 г. след подписването на Протокол за откриване на площадката „Белене".

Първоначално към проекта прояви интерес германския енергиен гигант RWE, но той се отказа през 2009 г. заради неясноти.

Държавната корпорация „Росатом", чиято дъщерна компания е АСЕ, също така привлече и инвеститори за „Белене". Това са водещият финландски енергиен концерн „Фортум" и френската компанията „Алтран".

Подписан е тристранен меморандум между НЕК, „Росатом" и чуждестранните инвеститори. В съответствие с него чуждите компании получават възможността да увеличат своя дял в Проектната компания от 1% на 25%, за сметка на намаляването на дела на Русия и България.

#Атомстройекспорт #АЕЦ „Белене" #Белене #реактор #Бойко Борисов #АЕЦ „Козлодуй" #Росатом #НЕК #МААЕ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници