Светът ще ползва два пъти повече ядрена енергия през 2030 г.

Светът ще ползва два пъти повече ядрена енергия през 2030 г.
След аварията във Фукушима и на фона на многобройни протести срещу ядрената енергия Германия реши да се откаже от атомните си мощности. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Използването на атомна енергия в глобален мащаб може да нарасне със 100 процента до 2030 г. въпреки реакциите след аварията във Фукушима през миналата година, се казва в доклад на ООН.

В същото време именно заради инцидента в Япония Международната агенция за атомна енергия отбелязва по-голям от очаквания спад в предвидените нови ядрени капацитети.

Това е заключението на доклад на МААЕ, който още не е оповестен, с който обаче „Ройтерс“ разполага и сравнява със заключенията от доклада на ООН, предава „Дневник“.

Според доклада на агенцията броят на новите ядрени реактори е намалял до 3 през миналата година – два в Пакистан и един в Индия, при 16 през 2010 година.

Въпреки това експертите на МААЕ очакват значително нарастване в употребата на атомна енергия по целия свят – между 35 и 100 процента до 2030 г. Прогнозите за 2012 г. обаче са намалени със 7,8% спрямо доклада от 2010 г.

Инцидентът в Япония разтърси поддръжниците на ядрената енергия и повдигна въпроси за нейната сигурност. Германия, Швейцария и Белгия решиха да се откажат от тази енергия и да я заменят с възобновяеми енергийни източници.

През 2011 г. 13 реактора бяха официално декларирани като спрени завинаги, като в тази статистика влизат и четирите на Фукушима и 8 в Германия.

При инцидента във Фукушима три от реакторите бяха разтопени, а четвъртият - повреден. С днешна дата и четирите блока са в стабилно състояние и са изключени, както и повечето от 54-те на територията на Япония, които чакат решение за рестартиране.

„Това показва висок брой на извадени от експлоатация мощности от 1990 г. насам, когато се случи инцидентът през 1986 г. в Чернобил и предизвика подобен ефект“, съобщава базираната във Виена агенция на ООН в нейния годишен доклад за ядрените технологии.

„За сравнение, през 2010 г. беше спрян един реактор, а през 2009 г. - три“, се казва още в доклада.

Въпреки решението на Германия за окончателно спиране на ядрените й мощности, а някои други страни отложиха ядрените си проекти, много държави все още продължават с плановете си за развитие на ядрена енергетика, като 64 реактора се изграждат към края на 2011 г., повечето от тях в Азия.

Главно заради растежа на източния континент е и предвиденото 100-процентно увеличение на потреблението на ядрена енергия през следващите две десетилетия.

Факторите, които поддържаха интереса към ядрената енергетика преди инцидента във Фукушима – нарастващата нужда от енергия, притесненията за климатичните промени, енергийната сигурност и несигурността, свързана с доставката на фосилни горива, не са се променили, се казва още в доклада на ООН.

#ООН #МААЕ #ядрена енергия #реактор #Международната агенция за атомна енергия #Фукушима #Япония #атомна енергия #Чернобил

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници