Хлад между Меркел и Камерън заради българи и румънци

Хлад между Меркел и Камерън заради българи и румънци
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Лондон прие хладно заплахата на канцлера Ангела Меркел, че Германия ще се откаже да подкрепя британското членство в ЕС, ако Дейвид Камерън наложи ограничения върху броя на емигрантите от съюза, които могат да живеят и работят във Великобритания.

Британският министър на икономиката, Джордж Озбърн, каза, че е имал ползотворни дискусии с германците, но трудно би приел твърдата позиция на Берлин, че свободата на движение в рамките на ЕС е тема, която не подлежи на преговори. "Трябва да знаете, че Консервативната партия винаги е поставяла националните интереси над всичко, и ние ще правим онова, което е в полза на страната и нейната икономика."

Гневът на консерватирите расте, защото не само, че ЕС не им позволява да ограничат наплива на българите и румънците от трудовия си пазар, но и че Великобритания ще трябва да внесе допълнително 1.7 милиарда паунда в бюджета на ЕС. Причината е, че през последните години е отчела по-добри икономически показатели, отколкото се очакваше.Част от британците не съгласни страната им да плаща заради по-бедните страни от общността.

Камерън планира да въведе система с квоти, която ограничава броя на чужденците, пристигащи във Великобритания от други държави от ЕС. За да успокои Меркел, дори реши да направи компромис и да гони само тези чужденци, които нямат работа в страната.

Меркел е категорична, че няма да подкрепи никакви планове за промяна на правилата за свободно движение и че Великобритания трябва щда позволи неограничен брой емигранти от страни от ЕС да живеят и работят там, защото това е едно от условията за членство в общността. Тя дори заяви, че правилата няма да се променят, дори да се сбъдне заплахата Обединеното кралство да напусне съюза.

Наскоро лидерът на антиевропейската Партия за независимост на Обединеното кралство (UKIP) Найджъл Фараж обяви, че ако Великобритания не се споразумее с ЕС и се наложи да напусне общността, би могла да спести годишно 60 милиарда паунда, които сега се пилеят за регулацията и администрирането в ЕС, плюс нарастващия членски внос. Освен това, според него, това би било начин да се отърве и от прииждащите бъргарски и румънски мигранти.

Според директивата на ЕП свободното движение на хора означава, че гражданите на Европейския съюз имат правото да се движат и установяват свободно навсякъде в неговите рамки, да бъдат наемани на работа, да не губят придобитото си образование и квалификация, здравните и пенсионните си осигуровки в нито една от държавите членки, да ползват здравна помощ и да получават своята пенсия или други социални плащания в която и да е от тях, да избират или да бъдат избирани за членове на Европейския парламент или в местните органи на властта.

#Дейвид Камерън #Камерън #Ангела Меркел #Меркел #ЕС #Европейския съюз #Великобритания #Лондон #Берлин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници