Само Русия признава вота на сепаратистите в Украйна, Порошенко ги нарече "фарс"

Само Русия признава вота на сепаратистите в Украйна, Порошенко ги нарече "фарс"
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Единствено Русия ще признае резултатите от вота в контролираните от проруските сепаратисти Донецка и Луганска област. В неделя завършиха непризнатите от международната общност избори, предаде Би Би Си.

Агенция „Новости" съобщи, че на вота за глава на Луганска област начело е действащият лидер на самообявилата се „Луганска народна република" Игор Плотницки. При преброени 27.7% от бюлетините той събира 63.17% от гласовете.

В Донецка област води Александър Захарченко, който според данни от екзитпол печели над 80 на сто от гласовете.

Украинският президент Петро Порошенко определи изборите на сепаратистите като „фарс под дулата на танковете и автоматите" и призова Москва да не признава резултатите от тях. По думите му, те нямат нищо общо с реалното волеизявление на жителите на двете области.

В официално изявление на украинския държавен глава се посочва, че изборите в двете области нарушават споразумението от Минск за прекратяване на огъня и постигане на траен мир. 

По-рано украинските власти съобщиха, че гласуването протича на фона на интензивно придвижване на военна техника през руско-украинската граница.

Междувременно, заместникът на официалния представител на ООН Фархан Хак заяви, че изборите в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република са безполезни.

„Генералният секретар на ООН (Бан Ки Мун - б.р.) преди няколко дни коментира безполезността на тези избори." - поясни Фархан Хак. По думите му, тази позиция на ООН остава непроменена.

„Тези избори сериозно нарушават протокола и меморандума от Минск, които трябва да бъдат приложени незабавно и изцяло." - заяви по-рано официалният представител на ООН Стефан Дужарик.

От Вашингтон също осъдиха проведените от проруските сепаратисти избори. Представителят на Белия дом Марк Строх заяви, че те са незаконни.

В неделя и главата на европейската дипломация Федерика Могерини заяви, че Европейския съюз не признава проведените от сепаратистите избори, като също се позова на това, че те влизат в противоречие със споразумението от Минск.

#Минск #Петро Порошенко #Русия #вот #Донецк #Луганск #Донбас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници