Мая Манолова: КС трябва да реши въпроса с Бат'Сали

Мая Манолова: КС трябва да реши въпроса с Бат'Сали
A A+ A++ A

Има два варианта за разрешаване на проблема с депутатството на Александър Методиев, наричан още Бат'Сали - единият е Конституционният съд  да разгледа  случая и да отсъди, а другият - самата парламентарна група да го отзове. Това мнение изрази пред бТВ Мая Манолова от БСП.

Веднага след изборите призовах Лютви Местан да го оттегли, припомни Манолова, която също е избрана в Кюстендил и е обвинявана, че стои зад организацията на гражданските протести срещу депутата на ДПС.

Това се случи и миналата година, когато във Видин беше избрана Петя Раева, но тогава нямаше никакви протести, припомни Манолова. Проблемът не е, че Александър Методиев е от Самоков и че е ром, а е в неговата репутация - проблемът е какви хора слагаме начело на листите, посочи тя.

За  да се разпределят равномерно и справедливо мандатите едно от възможните решение да се създаде изборен район в чужбина,  но тогава пак ще има партия с мандат под 1000 гласа, обясни депутатката. Тогава Кюстендил и Габрово пак ще бъдат с по един мандат по-малко и гласовете ще отидат към съседни избирателни райони.

Тогава пък няма да има регионална представителност на народните представители и пак ще има недоволни, заключи Манолова. Тя призна, че подкрепя протеста на своите съграждани, но не споделя част от аргументите им.

"Те наистина не приемат този избор, но малка част от тях свързват това с агресивна пропаганда на ДПС", каза Мая Манолова.

За водените преговори и бъдещата конфигурация на правителството Мая Манолова каза е категорична, че

Времето на неясните договори и скритите подкрепи свърши

"Всичко трябва да бъде на масата, всичко трябва да бъде пред публиката и да бъде разписано“, каза тя.

Левицата твърдо ще остане в опозиция - "Няма как да се прегърнем с една дясна партия“, отбеляза Манолова. От "БСП-Лява България" по думите й не трябва да се очаква да подкрепя отнемане на социални права.

Не е възможно да се повтори германския модел в български условия, заащотко там дясната партия получи достатъчен брой мандати, а също така и левицата и двете партии, правейки коалиция имаха парламентарно мнозинство, обясни Маанолова.

Необходима е генерална промяна в партията

През следващите месеци трябва да си стегнем кораба. Няма да ваканцуваме по месец, ще стоим на работното си място, ще внасяме законопроекти, обеща депутатката от левицата.

Според нея в БСП хората по места са изключително качествени, те са хора с кауза. Те очакват промени и нови лица.  Новото ръководство начело с Михаил Миков им дължи това.

Помените ще се случат до 10 ноември, съобщи Манолова.

Всеки анализира своите резултати по места, а продължението ще бъде направено от председателя на партията. "Дали сме му срок до 10 ноември. Ще възползванме максимално от времето си в опозиция и ще направим преструктурирането по места", каза тя.

Предстоят много сериозни промени в БСП, увери Мая Манолова.

 

#БСП #правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници