Февруарските сметки за парно с 2% по-високи от януарските

Февруарските сметки за парно с 2% по-високи от януарските
Според данните на Изчислителния център на „Топлофикация София“ близо 64% от абонатите на дружеството ще получат сметки за февруари 2012 г. до 150 лв. Снимка: DarikNews
A A+ A++ A

Заради рекордните студове февруарските сметки за топлинна енергия на столичани са средно с 2% по-високи спрямо тези за януари, сочат данните на Изчислителния център на „Топлофикация София“, съобщиха от дружеството.

Данните на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН показват, че средномесечната денонощна температура в София е била -3.4° C, с което този февруари се нарежда на трето място в статистиката на най-студените месеци февруари от 36 години.

През февруари 2012 г. компанията е доставила на абонатите си 605 390 МВтч топлинна енергия, което е с 2% повече спрямо януари 2012 г., когато потреблението на столичани е било 591 219 Мвтч.

Според данните на Изчислителния център на „Топлофикация София“ близо 64% от абонатите на дружеството ще получат сметки за февруари 2012 г. до 150 лв.

Изчисленията са правени според прогнозните дялове на абонатите, определени по реалното им потребление от предходния отоплителен сезон или заявени от самите потребители.

От „Топлофикация“ припомнят, че окончателните индивидуални сметки за топлинна енергия ще бъдат ясни след отчитането на уредите в жилищата на абонатите в края на отоплителния сезон и изготвянето на изравнителните сметки.

Тогава тези, които са консумирали по-малко енергия от определения им прогнозен дял и са платили повече, ще си получат парите обратно. Абонатите, които са заявили нулев прогнозен дял, но са запазили обичайното си потребление, трябва да знаят, че през зимните месеци тяхната консумация на топлинна енергия на практика се плаща чрез сметките на съседите им.

В тази връзка експертите на „Топлофикация София“ изготвиха модел, в който на базата на месечните реални отчети на консумацията в една сграда експериментално бяха заложени нулеви прогнозни дялове за два апартамента, въпреки че там се запазва характерът на потреблението.

Това автоматично увеличава дяловете на останалите съседи и съответно месечните им сметки с до 50%.

#сметки #Националния институт по метеорология и хидрология #НИМХ #БАН #парно #топлинна енергия #София #топлофикация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници