Блумбърг: Без стабилен кабинет Борисов отива на избори

Блумбърг: Без стабилен кабинет Борисов отива на избори
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият български премиер Бойко Борисов вижда перспектива за предсрочни избори в рамките на две години, ако не успее да състави стабилно коалиционно правителство, след като вотът през октомври доведе до пъстър по своя състав парламент, пише "Блумбърг".

Борисов обяви от парламентарната трибуна, че ще води разговори с политическите лидери тази седмица, за да обсъдят три възможни сценария пред най-бедната членка на Европейския съюз.

За балканската страна това ще е петият кабинет за две години на фона на политическа нестабилност, бюджетен дефицит, застой в икономиката и натиск от страна на ЕС да подобри работата на институциите. До изборите през октомври се стигна, тъй като Социалистическата партия загуби властта след кризата през юни с Корпоративна търговска банка, четвъртата по големина финансова институция в страната, отбелязва "Блумбърг".

Европейската банка за възстановяване и развитие през миналия месец намали прогнозата си за икономическия растеж на България през 2014 г. на 1,5% от 1,9%.

Планът за бюджетна ревизия предвижда дефицитът да нарасне до 4% през тази година от първоначалната цел от 1,8%. Той също така предвижда взимането на нов дълг от 4,5 милиарда лева, което ще увеличи държавната задлъжнялост до 28,4% от БВП спрямо 23% през август.

#Бойко Борисов #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници