Какво се крие зад технологията floating touch в Sony Xperia sola

Какво се крие зад технологията floating touch в Sony Xperia sola
A A+ A++ A

Вчера Sony представи смартфона Xperia sola, който разполага с интересната технология floating touch, позволяваща управление на телефона без докосване, докато пръстът се намира на не повече от 20 милиметра от повърхността на екрана. Така можете да взаимодействате с анимирания тапет на основния екран или да селектирате линкове в браузъра. Компанията реши да разкрие каква е тайната зад този почти магически начин на интеракция и както обикновено се оказва в такива случаи, всичко е доста тривиално.

Технологията е в състояние да установи не само частта от екрана, която посочвате, но и отстоянието на пръста, а в разработването й е взела участие компанията Cypress Technologies, която разработва решения за сензорни екрани. Както повечето съвременни смартфони, и Xperia sola разчита на капацитивен екран за управление, който има мрежа от електроди, отчитащи промяната в капацитета, когато пръстът е близо до тях. Така може да се определи и позицията на допира върху екрана.

В употреба са два типа капацитивни сензори - взаимнокапацитивни и самокапацитивни. Първите отчитат повече от едно докосване, а вторите генерират силно поле, което позволява регистрирането на пръста дори и той да се намира на някакво разстояние от екрана, но не поддържат мултитъч. Технологията floating touch на практика комбинира предимствата на двата типа сензори, които работят едновременно в един екран. Взаимнокапацитивната технология се използва при докосването на екрана, включително и за отчитане на мултитъч жестове, а самокапацитивната има за цел да отчете пръста, когато той е над телефона. Добавянето на floating touch в Xperia sola няма да се отрази по никакъв начин на стандартните приложения за Android, но софтуерът, в който е включена поддръжка, ще реагира и на нея.

http://developer.sonymobile.com/wp/2012/03/13/imagine-controlling-your-phone-without-touching-the-screen-floating-touch-makes-it-possible-video/

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници