НАТО подкрепя България за трансформиране на Въоръжените сили

НАТО подкрепя България за трансформиране на Въоръжените сили
Хейнрих Браус - заместник - генерален секретар на НАТО Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България ще получи пълната подкрепа на НАТО за изпълнението на целите, заложени във „Визия - 2020“, която беше представена на Срещата на върха на НАТО в Уелс, заяви помощник-генералният секретар на Алианса Хайнрих Браус по време на Индустриалния форум в резиденция „Бояна“.

„В Брюксел сме готови да помогнем за реализиране на този план. Разгледахме внимателно „Визия - 2020“ – тя може да допринесе за трансформирането на Въоръжените сили на България в рамките на НАТО и ЕС. Всички съюзници трябва да се адаптират. Без това има реален риск да бъдем надхитрени от нашите противници. Заедно с промишлеността може да използваме всички механизми като „Интелигентна отбрана“ и други подходи, за да подобрим нашите способности“, заяви Хайнрих Браус.

Браус подчерта, че това което Русия прави в Украйна, използването на военни сили, натиск и действия е заплаха за балтийските съюзници.

„За тях това е много тревожно. Анексирането на Крим предоставя платформа на Русия да разширява на юг влиянието си чрез доминиране в Черноморския регион. Затова имаме нужда от опита на България, военноморските ни възможности са изключително важни“, заяви Хайнрих Браус.

Според него, голям риск пред сигурността е терористичната организация „Ислямска държава“.

„Искаме засилено присъствие на НАТО в източните ни съюзници – командни и контролни елементи, помощни сили като логистика, тилова подкрепа, оборудване и др. Ще засилим нашите учения, така че да бъдат по-адекватни на новите мисии и задачи на Алианса. Оперативната съвместимост е много важна“, каза Хайнрих Браус.

#Хайнрих Браус #Украйна #Русия #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници