България увеличава разходите за отбрана

България увеличава разходите за отбрана
Росен Плевнелиев и Хейнрих Браус - заместник - генерален секретар на НАТО Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че България ще увеличава разходите за отбрана в съответствие с приетите документи на срещата на върха на НАТО в Уелс.

Според държавния глава страната ни трябва да може да отговори на съвременните предизвикателства в глобален мащаб. Изявлението бе направено на откриването на Индустриалния форум в резиденция "Бояна".

„Кризата в Украйна ни върна в суровата реалност. Ескалацията на напрежението, предизвикана от радикалните ислямиски организации в Сирия и Ирак, представлява сериозна заплаха за сигурността и източник на тежка хуманитарна катастрофа, заяви Плевнелиев.

Националната програма "България в НАТО и в Европейската отбрана 2020" включва определяне на приоритетите по отношение на отбраната и сигурността, пълна прозрачност при изпълнението, контрол и взаимодействие с агенциите на НАТО при реализация на проектите.

Служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов заяви, че се води активен диалог с утвърдените браншови организации в индустриалните сектори на отбраната и сигурността.

Според него българските фирми получават достатъчна подкрепа да участват в дейностите на индустриалната консултативна група на НАТО и ЕС.

Щонов подчерта, че отбранилната индустрия е печеливша. За последните три години приходите от експорта на индустрията са над 600 млн. лв. на година. Това представлява ръст повече от 30% в сравнение с годините 2008 г.,2009 г., когато този приход бил само 450 млн. лв. В индустрията са ангажирани повече от 15 000 работници и служители.

Министърът на отбраната Велизар Шаламанов заяви, че има сериозни предизвикателства в управлението на проектите за модернизация, най-вече в сферата на разпореждане с излишъците от въоръжение, техника, имотите с отпаднала необходимост.

„Не се използват достатъчно ефективно нито отбранителните дружества, нито научните и изследователски звена. Установихме, че през последната година са забавени темповете на сътрудничество в рамките на НАТО и ЕС, които са двете организации, чрез които България може да постигне много повече“, каза министър Шаламанов.

Решението, което министерството предлага, се базира на балансирано развитие на пакетите от способности между видовете въоръжени сили, родовете войски, ясна визия за използваните ресурси, ангажимент за повишаване на разходите за отбрана, търсене на начини за привличане на допълнителни средства. 

В заседанието участват заместник - генералния секретар на НАТО по отбранителната политика и планиране Хейнрих Браус, Рени Гоос от Европейската агенция по обрана, Коен Гийсбърг от Агенцията за комуникации и информация на НАТО, както и над 100 фирми от българската индустрия, които проявяват желание да участват в международни проекти и търгове на НАТО.

#НАТО #Росен Плевнелиев #Плевнелиев #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници