Равносметката след вота - пресконференцията на ГЕРБ

Равносметката след вота - пресконференцията на ГЕРБ
Снимка: принт скрийн БНТ
A A+ A++ A

В рамките на десетина дни ще проведем кръг преговори с всички партии, които бъдат така добри да се отзоват, ще преценим с кои от тях имаме допирни точки, след това ще седнем да видим каква формула на управление, по всички въпроси, включително председател на НС и т.н.

Математически извън мандата на ГЕРБ не може да се състави правителство. "Патриотите с Атака, не ги виждам в коалиция. Както и Реформаторите с БСП или ДПС. Излиза, че ако ГЕРБ не положи усилия спрямо тази тежка обстановка, би било безотговорно.

Това, че сме различни всички го знаят. За да се направи правителство, трябва да се направят компромиси и от нас и от тях, но едно е да направиш компромис за 200 хиляди души, друго е за над милион, отсече лидерът на ГЕРБ.

Борисов бе категоричен, че всички партии трябва да направят компромиси в такъв случай. 

Трите дами от ГЕРБ имат пълните права да взимат решения за мандат, те не са пратени само да слушат и да проучват.", категоричен е Борисов.

"Българският народ иска да види дали можем да постигнем съгласие, дали наистина "съединението прави силата".

Борисов изрази недоумение защо при положение, че у нас има заплаха за банковата система, БНБ не е привлякла външни консултанти. Парламентът не може да смени Искров, трябва да се смени закона, за да се смени и Искров. Ето затова трябва да се проведат консултации.

Преди консултациите обаче не е редно да заявявам отказ от дадена партия, увери Борисов.

"Ако се състави правителство, трябва да има споделена отговорност. Ние правим компромис, като отиваме на консултации, но очакваме и от другите партии подобно отношение. Това са изключително тежки решения и компромиси, затова изчакваме консултациите", заяви лидерът на ГЕРБ. 

"ГЕРБ иска да  се проведат преговори, за да видим как всяка от партиите си представят стабилността в държавата."

Бойко Борисов заяви още: "Широка коалиция в европейския смисъл означава стабилно мнозинство. Сега математическият сбор между ГЕРБ и левицата означава 123 депутати, което не е стабилно мнозинство".

Борисов напомни, че ако ще се сравняваме с Германия, там никой не е поставил въпросът кой ще е канцлер. Според него условието на Реформаторите Борисов да не бъде премиер, е задкулисие. Затова категорично Борисов отказва да приеме това условие.

"Радан ми предлага да стана водач на задкулисието, да казвам на премиера какво да прави. Реформаторите са по-добри от друтие партии, ще ги подкрепим в парламента".

"По-лошото от това да няма правителство е правителство на всяка цена", заяви още Борисов и добави, че Цветан Цветанов няма да бъде вътрешен министър. 

"Дори с Реформаторите, пак сме правителство на малцинството". Борисов заяви, че в тези тежки времена ще е трудно за правителство на малцинството, затова иска да преговаря с всички партии, дори с "Атака".

ГЕРБ има готовност да излъчи поне 15 премиера, допълни лидерът на ГЕРБ. Според него този, който води партията трябва да бъде излъчен премиер. За това дали ще се кандидатира за президент, той не скри, че ако не е премиер сега, му се отваря път за 2016 година.

За ДПС, продължи Борисов, "няма нито една органиация в рамките на ГЕРБ, която би подкрепила решение за управление на ГЕРБ с подкрепа на ДПС". Такова правителство няма да правим. Не знам как по-ясно да го кажа, категоричен е лидерът на партията.

За Русия: Аз дори не знам за какъв спор говорят. Ако трябва да купим един самолет втора употреба от Гърция, съм против. Ако здравната каса няма пари да плаща, ние в такъв момент да говорим за покупка на самолети на старо ми се вижда грешка. По отношение връзките Русия-България Борисов е категоричен, че "българите искат да сме в добри отношения с Русия". 

За резултатите от изборите:

"Както бяхме поели ангажимент да документираме изборните резултати, ще направим днес цялостен анализ", откри брифинга лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Неговият заместник в партията Цветан Цветанов заяви, че резултатите от 2014 г. за изборите посочват, че в 25 областни града печели ГЕРБ, като за целта посочи и карта с разпределението и превеса на ГЕРБ спрямо другите партии.

Спрямо възрастта на избирателите, Цветанов заяви, че ГЕРБ печели и сред гражданите до 59-годишна възраст. Партията показа водещи резултати и спрямо избирателите в селата, както и на хора с висше образование. Той спомена, че има спекулации за двойно увеличаване на резултатите, но ГЕРБ имат утвърден резултат с гласове над 1 милион през 2014 година. Той обобщи, че от тези данни се потвърждава, че ГЕРБ е водещата политическа сила и нейна е отговорността за съставяне на правителство. 

Огромен ръст в недействителните бюлетини отчете Цветан Цветанов – 215 хиляди на сегашния вот, спрямо около 90 хиляди на предишните парламентарни избори.

Борисов допълни, че когато цифрите говорят, коментарите са излишни. Той благодари на гласувалите и на структурите на партията. 

На въпрос как ще обясни огромната загуба на левицата, Борисов бе категоричен, че БСП са си извлекли поуки и че според него не е нормално дясната сила да води двойно пред лявата. 

"Нашата партия се поставя в позиция, че едва ли не сме виновни, че имаме такива резултати на изборите. Техният слаб резултат води до нестабилност. България има нужда както от силна дясна партия, така и от лява".

По отношение дали ДПС ще бъде "златен пръст" в новото правителство, Борисов отсече, че ГЕРБ няма да управлява с партията на Местан. 

Припомняме, че ГЕРБ спечелиха 32.67%, което им дава 84 мандата, с които те не могат да управляват самостоятелно.

#ГЕРБ #Кабинет #Бойко Борисов #Цветан Цветанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници