Още един вампир и Мадоната с младенеца изкопаха на Перперикон

Още един вампир и Мадоната с младенеца изкопаха на Перперикон
A A+ A++ A

Още един "вампир" и "Мадоната с младенеца" разкопаха археолозите на Перперикон.

В един от гробовете на скалния град са открити останките на млад мъж, погребан според християнския обичай, със забит в гърдите му железен нож.

"Погребението е от първата половина на 13-и век. Приложен е ритуал срещу вампирясване, което се е правело при хора, починали от неестествена смърт. Предпазването от вампири идва с приемането на християнството", обясни ръководителят на екипа проф. Николай Овчаров.

Той припомни, че "близнак" на вампира от Созопол бе намерен на Перперикон дни преди края на миналото археологическо лято в северната част на Акропола.

"Мадоната с младенеца", другата находка, са скелетите на жена и дете на възраст 5-6 години с датировка в края на 12-и и началото на 13-и век. Те са поставени така, че наподобяват позата на Богородица и Младенеца от иконите. В разкопания гроб е намерена и сребърна обеца, принадлежала на детето.

Според Овчаров съзнателното композиране на телата по този начин е образна молитва в борбата срещу чумата.

Разкрити са и 5 нови сгради, датирани от края на 5-и и началото на 6-и век, както и голяма обществена сграда от края на 3-и век. Екипът се натъкнал и на множество находки от римско време.

#разкопки #Мадона #вампир #археология #Перперикон #Николай Овчаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници