За първи път у нас – хеви метъл версия на Пиацола

За първи път у нас – хеви метъл версия на Пиацола
A A+ A++ A

Класически музиканти от най-добрите български формации ще участват в концерт на 8 октомври в зала „България” по идея на Quarto Quartet („Кварто квартет”).

За нетрадиционния проект са привлечени 15 инструменталисти от лидерските позиции в „Класик ФМ“, Националната опера, Нов симфоничен оркестър, оркестъра на Българското национално радио, Софийската филхармония и „Софийски солисти“.

Те ще представят „Четирите годишни времена” от Антонио Вивалди и премиерна версия на „Четирите годишни времена от Буенос Айрес” по Астор Пиацола. Аранжиментът на второто произведение – за цигулка, бандонеон и струнни инструменти, е на Матиас Гонзалес.

„Възхитен съм от качествата на българските музиканти и от

лекотата, с която подготвиха едно толкова сложно произведение

казва Гонзалес. Аржентинецът не крие удивлението си от това, че дори в Париж, където живее, не е срещал музиканти от такава класа, които са в състояние да изсвирят наистина всичко, което чува във въображението си, а дори и повече от това...

„Освен естествената динамика при смяната на сезоните, която обещаваме, ще почувствате осезаемо силата на музиката, изящната красота на звуковата палитра и разнообразието от сола в различните инструменти, допълва Иван Пенчев (на снимката горе) от „Кварто квартет”. Със сигурност, ще доловите песента на птиците, шума на пролетните бързеи, вятъра в клоните на дърветата, шепота на листата им, мощта на стихиите, непредвидимите настроения на природата“.

Замисълът на „Кварто квартет“ е да създаде

ансамбъл, конкуриращ се с популярните „Московски виртуози”

на Владимир Спиваков и „Кремерата Балтика” на Гидон Кремер.

Основни солисти в първата част на концерта са цигуларите Иван Пенчев („Кварто Квартет“, Софийска филхармония) и Иван Въгларов (Оркестър на нациите, Германия), в чието изпълнение е виртуозния Концерт за две цигулки от Вивалди. Двамата, освен великолепни музиканти, са и дългогодишни приятели, а допреди десетина години бяха заедно в основата на Нов симфоничен оркестър.

Самият Матиас Гонзалес (на снимката горе) е солист във втората част на програмата. Той ще ни развълнува с „Годишните времена” на Пиацола – не само чрез тембъра на своя бандонеон, но и чрез една съвършено нова интерпретация на творбата.

Десертът за 8 октомври е Дивертименто номер 9 от Пиацола

което буквално ще разтърси зала „България“ с хеви метъл звученето си.

Имената в този истински музикален празник са Евгени Николов, Христо Андреев, Ива Джаджева, Негина Стоянова, Светлана Станчева, Дивна Белчева, Здравка Комитова, Александър Миролесков, Татяна Тодорова, Кирил Матанов, Кирил Христов, Димитър Тенчев, Кристиaна Алипиева, Силвет Салиева и Стефан Врачев. Солисти: Иван Пенчев (цигулка), Иван Въгларов (цигулка) и Матиас Гонзалес (бандонеон), Аржентина.

Билетите са на цени от 10, 15 и 20 лв., и са в продажба на касата в зала „България”, от където можете да се получи и карта за отстъпка от цената на билетите за „Кварто квартет“ през този сезон. Онлайн резервации – на ticketplus.bg.

На снимката горе: Кадър от репетицията

Материалът е подготвен от Даниел Димитров

#Аржентина #Димитър Тенчев #Кирил Христов #Евгени Николов #музиканти #Софийската филхармония #оркестър #Иван Пенчев #класическа музика #музика #концерт #Вивалди #хеви метъл

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници