Мадрид започна разследване на заболялата от ебола

Мадрид започна разследване на заболялата от ебола
Рискът от зараза с ебола става все по-голям. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Мадрид разследва първия случай на заразен с ебола пациент извън Западна Африка. Заболялата медицинска сестра се е грижела за двамата испански мисионери, които починаха от вируса, след като бяха транспортирани в Испания от проблемния регион.

40-годишната испанка била част от 30-членния екип в болницата "Карлос III" в Мадрид, където се лекували свещениците Мануел Гарсия Виехо и Мигел Пахарес. 69-годишният Виехо почина на 25 септември, след заразяване с ебола в Сиера Леоне. Пахарес - на 75 години, издъхна през август, след като се върна болен от Либерия.

Медицинската сестра два пъти влизала в стаята, където бил лекуван Виехо - преди и след смъртта му. Малко след това излязла в почивка, но се почувствала зле. Тогава е приета в болницата с положителни резултати за ебола.

В момента сестрата е в стабилно състояние. Съпругът й и другите членове на медицинския екип са под наблюдение. Не се знае къде е прекарала ваканцията си. Не е ясно и как се е заразила с вируса, тъй като болницата има добра защитна екипировка.

Междувременно, американският президент Барак Обама обяви плановете си за проверка на пътниците, пътуващи със самолет към САЩ и разкритикува чуждите правителства, че не вземат необходимите мерки за справяне с епидемията.

Първият болен от ебола в САЩ се лекува в изолация в болница в Далас. Томас Дънкан се е заразил с вируса в Либерия. Състоянието му е критично. До момента от ебола са починали около 3400 души, а близо 7500 са заразени.

#ебола #Мадрид #Испания #Сиера Леоне #Далас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници