Станишев: ГЕРБ са термити, изядоха всичко в държавата

Станишев: ГЕРБ са термити, изядоха всичко в държавата
Никога не съм работил срещу страната си, каза Сергей Станишев.
A A+ A++ A

България и днес има нужда от работа по представянето си навън, заяви бившият премиер Сергей Станишев по повод скандала с австрийския лобист Петер Хохегер, на когото правителството на Тройната коалиция платило „да чисти името на България“.

„България се нуждае от активна работа по своето представяне навън, защото има трайно създадени проблеми през последните 20 години за представата за България, и това трябва да се решава активно и професионално“, подчерта Сергей Станишев на пресконференция в отговор на информацията, която вътрешният министър Цветан Цветанов представи в понеделник.

Станишев е категоричен, че и в момента това правителство харчи десетки милиони за външно представяне на България по различни програми.

По думите на лидера на БСП всички документи за извършената работа са налични в Министерския съвет. Той призова всички отчети да бъдат представени публично.

„Г-н Цветанов спекулира, манипулира и прави лъжливи внушения, защото по конкретната обществена поръчка, която направи българското правителство и беше спечелена от австрийската компания, са правени немалко проверки на Сметната палата“, заяви още Сергей Станишев.

„Никога не съм работил срещу страната си“, каза той.

Сергей Станишев оценява, че е добре анкетна комисия да се заеме с поредица от подобни публикации като тази в австрийската преса, в това число и по отношение на ГЕРБ. В понеделник вътрешният министър Цветанов призова за такава комисия по скандала „Хохегер“.

Той смята, че още преди седмица е било дадено „указание от министър-председателя да се съчинява българска следа покрай реален скандал, който тече в Австрия“, а сега „г-н Цветанов се прави на изненадан“.

„Оценявам това като опит за шантаж и опит да се запуши устата и опозиционната дейност на мен като председател на БСП и на моята партия“, допълни той.

Той подчерта, че управляващите никога няма да имат в лицето на БСП „партия, която да им клекне“.

„БСП две години и половина води ясна опозиционна линия. Тя ще я продължи още по-настойчиво и принципно и искам да го знаят медиите, българската общественост и управляващите, да не им излязат криви сметките“, каза Сергей Станишев.

Лидерът на БСП изрази предположение, че ГЕРБ целят да предизвикат предсрочни избори преди лятото на 2013 г., когато „ще лъсне, че тумбакът е гол, че държавата е опоскана“.

„ГЕРБ са като термити, изядоха всичко в държавата и наистина могат да тръгнат към предсрочни избори. И това БСП трябва да го отчита. Атаките, които вчера отправи Цветанов, може би са част от предизборна кампания, защото така се прави – хвърляш димка“, каза Сергей Станишев.

На въпрос към Станишев дали е разтревожен за здравето на премиера, по повод изказването му „Да пукна, ако ГЕРБ има черна каса“, Сергей Станишев каза: „Разтревожен съм“, и добави, че целият държавен бюджет се превръща в черна каса.

#Сергей Станишев #ГЕРБ #Петер Хохегер #Цветан Цветанов #Анкетна комисия #БСП #скандал #Хохегер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници