Противници на монархията в сблъсъци с полицията на Мадрид

Противници на монархията в сблъсъци с полицията на Мадрид
Протестиращи и полиция влязоха в сблъсъци в Мадрид. Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Сблъсъци между противници на монархията и полицаи избухнаха в центъра на испанската столица Мадрид. Най-малко десет души са пострадали, а двама демонстранти са били арестувани.

Около 200 души участваха в протеста. Те призоваха за промени в конституцията и отхвърлянето на монархията. Напрежението ескалира, когато част от протестиращите се опитаха да преминат по улица, блокирана от силите на реда.

Според последните социологически проучвания, около 2/3 от испанците подкрепят идеята за референдум, с който да се определи дали страната да остане монархия или не.

В същото време в Каталуния се състоя поредна демонстрация в подкрепа на отделянето на областта от Испания. По време на събитието бяха отправени остри критики срещу Мадрид.

Премиерът Артур Мас добави, че кметовете на повече от 800 населени места в Каталуния подкрепят референдума за независимост на областта. Вотът ще се състои на 9 ноември. Властите в Мадрид обаче заявиха, че няма да признаят резултатите, тъй като самото гласуване е противоконституционно.

#Испания #Мадрид #Каталуния #протести

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници