Няма да има евросанкции за изрядните общини

Няма да има евросанкции за изрядните общини
Българска община
A A+ A++ A

Няма да има евросанкции за изрядните общини, дори ако от Брюксел отрежат от бюджета на даден проект. Това стана ясно на работна среща, организирана от вицепремиера Илияна Цанова с представители на Министерския съвет, кметове и специалисти.

На бенефициентите по европейските програми няма да бъдат удържани средства, когато не са нарушили законодателството, съобразили са се с решения на КЗК или ВАС, или в документацията за кандидатите са заложени критерии за оценка, които са били допустими според становища от страна на КЗК или ВАС. Тези възможности ще бъдат част от законопроект за изменение на Методологията за определяне размера на финансови корекции.

Служебният кабинет предлага също така

да се стандартизират документите за кандидатстване

Предвижда се и да се извършва предварителен контрол при обществените поръчки на ниска стойност на случаен принцип. В момента се подготвя и проект на закон за управление на евросредствата. Според него, за да се подобри усвояването на парите, ще бъдат създадени два съвета за координация - на ресорните министри и на работещите в сферата експерти. В проекта на закон се предвижда секторът да бъде управляван от вицепремиер или министър.

В него е включена и възможност да се обжалват актовете на управляващите органи, като обаче това не спира изпълнението на акта. Целта на закона е да подобри

координацията между ведомствата при усвояване на средствата

предсказуемост на средата, опростяване и унифициране на процедурите. Удовлетворена съм, че само месец, след като поехме ангажимент за изготвянето на този документ, успяхме да подложим на дискусия основните положения, коментира проектозакона вицепремиерът Илияна Цанова.

Най-честото нарушение при усвояването на средствата от ЕС са дискриминационните условия в тръжните процедури.

От юни насам, когато е приета новата Методология за определяне размера на финансови корекции заради допуснати в проектите нарушения, са орязани 63 млн. лв. от договори на стойност 800 млн. лв.

 

#общини #санкции #евросанкции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници