Г-7 удря по Русия с нови санкции и експортен контрол

Г-7 удря по Русия с нови санкции и експортен контрол
A A+ A++ A

Нови американски санкции, насочени срещу руската "военна машина", бяха обявени като част от затягането на ограниченията срещу Москва от страна на Г-7 по време на срещата на върха в Япония, заяви високопоставен американски служител, предаде АФП.

"Всички членове на Г-7 се подготвят да въведат нови санкции и експортен контрол", заяви служителят, говорейки при условие за анонимност, пред репортери на срещата на върха в Хирошима.

Служителят не пожела да обсъди какво планират другите членове на Г-7. Въпреки това, взети заедно със "значителния" пакет от мерки на САЩ, те "ще направят още по-трудно за Русия да поддържа военната си машина".

Мерките на САЩ ще имат за цел "широко ограничаване на достъпа на Русия до стоки, които са от значение за нейните бойни способности", заяви служителят.

Великобритания също обяви днес нов пакет от санкции срещу Русия заради войната в Украйна преди официалното откриване на срещата на върха на Г-7 в Япония, предаде ДПА. Британският министър-председател Риши Сунак обяви забрана за износа на руски диаманти, индустрия на стойност 4 милиарда долара през 2021 г., както и за вноса на мед, алуминий и никел с руски произход, се казва в изявлението.

Правителството на Великобритания подготвя и нови индивидуални санкции, насочени към още 86 физически лица и компании, свързани с руския президент Владимир Путин.

Русия вече е под тежестта на тежки санкции от европейски, американски и други държави. САЩ и партньорите им от Г-7 все още се стремят да ограничат основните източници на приходи на Москва като износа на енергия и достъпа до материалите, необходими за функционирането на военнопромишлената й база.

Американският служител заяви, че на около 70 субекта в Русия ще бъде забранено да получават американски износ. А около 300 нови санкции ще бъдат наложени на "физически и юридически лица, кораби и самолети".

Съзнавайки, че Русия работи усилено за заобикаляне на санкциите, мерките на САЩ ще бъдат "затваряне на вратичките за избягване на санкциите", заяви служителят.

В стремежа си да засилят натиска върху основните източници на богатство на Русия САЩ ще продължат "да притискат както финансовия сектор, така и капацитета на Русия да произвежда енергия в средносрочен и дългосрочен план, и което е важно, да поддържат активите ѝ ниски", каза той.

Официалният представител заяви, че в Г-7 има силно единство.

"Ще видите, че се предприемат нови стъпки за икономическа изолация на Русия и за отслабване на способността ѝ да води война", каза той. "Ще има действия в подкрепа на тези принципи, които ще бъдат формулирани в изявлението за Украйна", представено от Г-7.

Санкциите на САЩ, каза официалният представител, ще "съгласуват още по-тясно действията ни с тези, наложени от ЕС и Обединеното кралство, за да се гарантира, че като Г-7 ще останем максимално координирани".

Снимка: БГНЕС

#Г-7 #антируски санкции #нови санкции #санкции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"