Ученик от Пловдив стана математик №1 на Европа

Ученик от Пловдив стана математик №1 на Европа
Петър Гайдаров Снимка: "Марица"
A A+ A++ A

Ученикът от Пловдивската математическа гимназия Петър Гайдаров донесе най-високото отличие за млад учен, печелено от българин на европейски конкурс. Необикновеният проект на абитуриента, представен във Варшава, го постави на второ място в генералното класиране по всички науки и на първо по математика, съобщава „Марица“.

Гайдаров е новото лице на световния математически елит. Той печели отличието за изследване на хипотеза, свързана с полиноми. Петър открива грешка при решаването на задача, свързана с формулата, известна като Разстоянието на Хеминг. До този момент тя се е считала за нерешима, но Петър намира доказателства и стига до края. Казусът е от областта на математическата теория, но въпреки многократните опити никой в световен мащаб досега не е откривал точното решение.

Зрелостникът взе парична премия от 5000 евро и право за участие в Стокхолмския младежки научен семинар 2014.

След блестящото си представяне пловдивският математически гений получава покана да следва с пълна стипендия в Масачузетския технологичен институт.

Младият учен получи покана за участие във връчването на тазгодишните Нобелови награди и среща с лауреатите.

Европейското жури отличи и другите трима български участници – Григори Матеин от столичната Немска гимназия, Васил Василев и Марин Шаламанов от Националната природоматематическа. В надпреварата в Полша са взели участие 110 млади изследователи от 36 страни, които вече са отличени с награди на национални състезания. Те са в областите природни и социални науки, математика, компютърни и инженерни науки, медицина.

#Пловдив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници