Ще засвирят ли шотландските гайди соло?

Ще засвирят ли шотландските гайди соло?
Уличен музикант в Глазгоу. Снимка: flickr.com/photos/cangaroojack/
A A+ A++ A

Според най - новите проучвания, резултатите от предстоящия референдум за независимост на Шотландия са екстремно близки.

„Съюзът е на острието на бръснача“ - така лондонският "Times" описа ситуацията във вторник. Според института за изследване на общественото мнение YouGov, 47% от шотландците ще гласуват за независимост. Само до преди месец решението за разделяне с Великобритания подкрепяха 41 на сто от шотландците. Все още привържениците на Съюза имат мнозинство от 53%, но сепаратистите стопяват разликата. Референдумът е на 18 септември, т.е. имат още цели две седмици време да наваксат.

Независимостта сега е „реална възможност“, казва шефът на YouGov Петер Келнер. Гласоподавателите без мнение сега се присъдиняват към лагера на тези, които заявяват че ще отговорят с ДА, т.е. привържениците на независимостта и то в съотношение 2:1 спрямо подкрепящите Съюза. Не на последно място причина за това е и по-добре организираната кампания на сепаратистите. 85% от запитаните казват, че са запознати с кампанията ДА, а НЕ – кампанията е достигнала до 75%.

Новите данни стреснаха сериозно властите в Лондон. Досега всички мислеха, че шотландците ще подкрепят статуквото на Обединеното Кралство. Сега изходът изобщо не е толкова ясен.

#Шотландия #референдум #Великобритания #Обединеното кралство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници