Трайков: Няма заплати за миньорите, няма концесия за „Интертръст"

Трайков: Няма заплати за миньорите, няма концесия за „Интертръст"
Изпълнителният директор на „Интертръст холдинг"" Роберто Младенов се ангажира пред Трайков (с черното палто) до понеделник да изплати 700 000 лв. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Концесията върху двата рудника край Мадан може да бъде отнета от „Интертръст холдинг", ако предприятието не изплати заплатите на работниците и задълженията си за електроенергия, намекна министърът на икономиката Трайчо Трайков.

„В понеделник е денят на истината за миньорите и металурзите," заяви той, цитиран от БГНЕС.

В петък в Мадан изпълнителният директор на „Интертръст холдинг"" Роберто Младенов се ангажира пред министъра до понеделник да изплати 700 000 лв. от общата дължима сума към работниците, а в следващите две седмици да изчисти всички задължения към тях, които са в размер на 1 110 000 лв.

Миньорите, които стачкуват от 1 март, заявиха, че не вярват на собственика на дружеството Валентин Захариев и искат прекратяване на концесията и затова протестът им продължава.

„Винаги има реална възможност да бъде загубена една концесия, ако не се спазват законовите изисквания, защото контролът върху нея се състои в това" обясни икономическият министър.

Според Трайков няма причини рудниците край Мадан да са на загуба, защото „това е едно от най-богатите находища в Родопския миннодобивен басейн, цените на металите са високи, холдингът е вертикално интегриран и с обогатителна фабрика в Мадан, и с Оловно-цинковия комбинат в Кърджали". Освен това, други сравними предприятия работят на печалба.

Металурзите в Оловно-цинковия комбинат в Кърджали също стачкуват от 1 март, но синдикатите и собственикът подписаха споразумение в сряда.

Тази сутрин 100-ина работници се бяха струпали пред администрацията, за да проверят има ли движение на финансови средства по сметките. В понеделник те отново ще поискат да разберат дали ще получат обещаните 60% от всички дължими заплати, каквато е една от клаузите в споразумението. Ако парите са налице, на следващия ден те ще влязат в цеховете, но в противен случай ще възобновят стачните си действия.

Трайчо Трайков обясни, че държавата не е собственик и може да поиска пълно разследване на финансовите операции на дружествата в Мадан и Кърджали, които са собственост на „Интертръст", само ако бъдат констатирани груби нарушения.

„Тогава държавата може да поиска ДАНС, полиция и прокуратура да направят пълни разследвания," каза той.

По думите му, накрая или държавата ще принуди работодателя да спазва законите, или предприятието да престане да съществува. Последствията от подобно развитие на събитията са непредсказуеми и на този етап не може да се твърди дали при подобен сценарий работниците ще си получат заплатите, а контрагентите - суровините и продукцията.

„Собственикът трябва да следи за всичко това, държавата може да наложи репресивни мерки при неспазване на законодателството, а резултатът ще бъде смърт на това предприятие и отговорен за това ще бъде пак собственикът му," уточни министър Трайков.

#Интертръст #Интертръст холдинг #Мадан #Кърджали #Трайчо Трайков #Роберто Младенов #заплати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници