5 - часова кризисна среща в Берлин по украинската тема завърши без успех

5 - часова кризисна среща в Берлин по украинската тема завърши без успех
Снимка ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Кризисната среща между външните министри на Германия, Украйна, Русия и Франция в Берлин завърши напълно безуспешно. Сергей Лавров отпътува от германската столица без никакъв коментар.

Водиха се най-тежки разговори в продължение на пет часа“, написа външният министър на Украйна Павел Климкин в Twitter. "За да постигнем някакъв успех, трябва да говорим още много пъти по пет часа."

Германецът Франк Валтер Щайнмайер, домакин на срещата, също използва израза "труден разговор". "Но вярвам и се надявам, че по отделни точки имаме напредък", добавя той. Какъв точно напредък не става ясно. Според Щайнмайер, са обсъждани условия за спиране на огъня, подобряване на контрола по руско-украинската граница и хуманитарната подкрепа на бедстващите цивилни в засегнатите райони.

Резултатът от срещата ще бъде представен пред държавните глави на страните и в понеделник или вторник ще се решава дали разговорите ще продължат в подобен формат. Основната цел на дипломатическите усилия била спирането на огъня. Щайнмайер предупреди обаче още преди провеждането на разговора, че успехът е малко вероятен.

Независимо от посредническите усилия на Германия и Франция боевете в сепаратистките райони Донецк и Луганск станаха по-интензивни. Проруските бунтовници свалиха в неделя изтребител над източните територии на Украйна. Правителствените войски пък напредвали към Луганск и по техни данни си били върнали контрола над полицейски пункт, който е бил завладян от сепаратистите през април.

Според коментарите на Щайнмайер, направени преди безуспешната кризисна среща, новините от бойното поле само доказват, че конфликтът може да се влоши. „Опасността се състои в това да се плъзгаме отново и отново в непосредствена конфронтация между руските и украинските сили,“ казва външният министър на Германия.

От началото на въоръжения конфлик в украинския изток преди четири месеца са загинали 2100 души. Цивилното население страда и защото няма достъп до вода, хранителни продукти и електричество.

#Германия #Украйна #Русия #Франция #Донецк #Луганск #Щайнмайер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници