Медарова се оттегля: "да няма съмнение за честността на предстоящите избори"

Медарова се оттегля: "да няма съмнение за честността на предстоящите избори"
A A+ A++ A

Красимира Медарова се оттегля от поста служебен министър, отговарящ за организацията на изборите.

Два дни след указа на президента за нейното назначаване съдийката изпрати до медиите писмо, с което иска прекратяване на процедурата. Ето как обяснява мотивите:

"Приех тази покана, защото съм научена да уважавам институциите и законите и истински вярвам, че когато Президентът на твоята държава, те номинира за каквато и да е дейност в полза на същата тази държава, просто няма място за отказ. В същото време обаче публичният отзвук, който наблюдавам през последните два дни ме убеди, че заемането на поста е възможно да донесе негативи на служебното правителство и най-вече да хвърли съмнение върху честността на предстоящите парламентарни избори. По тази причина незабавно се обърнах към Президента с молба да бъде спряна процедурата по моето назначение в служебното правителство, а още в понеделник ще оттегля молбата си към ВСС за освобождаването ми като съдия", се казва в писмото.

Веднага след назначението на Медарова почти всички партии призоваха за нейното отстраняване.

Красимира Медарова в момента е съдия в Софийския апелативен съд. Преди това беше председател на ЦИК. Според запознати тя е близка  до бившия вътрешен министър от ГЕРБ Цветан Цветанов. 

Медарова бе председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) от квотата на ГЕРБ в периода от април 2011 г. до март 2014 г.

За нея липсва всякаква професионална информация освен посоченото в нейното CV - че е завършила английска езикова гимназия във Варна, а преди да бъде повишена като магистрат в САС е била младши съдия в Софийския градски и Софийския районен съд.

Медарова ще бъде запомнена с пълното си мълчание по време на всички скандали, свързани с изборите 2 в 1 през 2011, и с това, че "проговори" с формални изявления чак след приключването на изборите. Изборите за държавен глава и местна власт преминаха в обстановка на хаос и нарушения, за които говорят и докладите на международните организации, участвали в тяхното наблюдение.

Медарова подаде оставка от ЦИК заради влизането в сила на новия Изборен кодекс и на предвидените с неговите Преходни и допълнителни разпоредби промени в Закона за съдебната власт, които забраняват действащи съдии да участват в състава на ЦИК като нейни членове.

По информация на "Дневник" служебният премиер Георги Близнашки ще лансира за същия пост бившият конституционен съдия Емилия Друмева. В момента тя оглавява обществения съвет към ЦИК, който беше създаден с новия Избирателен кодекс. Друмева участва активно в подготовката му и беше обсъждана от БСП за евентуален шеф на комисията. Тя ръководеше и гражданския борд към първото служебно правителство, назначено от Росен Плевнелиев.

От петък срещу избора на държавния глава да се спре точно върху Медарова, която е бивш председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) в периода 2011- 2013 година, възразиха от "Протестна мрежа" и Реформаторския блок. Призив към Плевнелиев да оттегли назначението си отправиха и от Института за дясна политика.

По повод отправените към нея критики, че не е свършила добре работата си като председател на ЦИК, тя заявява: "Гордея се, че именно тогава беше поставено началото на диалога и взаимодействието между ЦИК и представителите на неправителствените организации. Вярвам че присъствието на гражданското общество допълнително ще помогне за по-голямата прозрачност и демократичност на изборния процес".

#Красимира Медарова #министър #избори #президент #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници