Министерство застрахова пчеличките

Министерство застрахова пчеличките
Климатичните промени и болестите са най-сериозната причина за загуби в пчеларството. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Министерството на земеделието и храните ще съфинансира застраховането на пчелни кошери с пчелни семейства срещу болести и природни бедствия.

В съответствие със законодателството на Европейския съюз ще бъде създадена схема за държавна помощ, с която да се поемат част от разходите по застрахователните премии на пчеларите, съобщиха от земеделското ведомство.

Схемата за насърчаване на малките и средните производители в сектора ще се прилага през 2012 г. и 2013 г.

„Сектор „Пчеларство“ е един от секторите на българското земеделие, при който неблагоприятните климатични условия и болести се отразяват в голяма степен и са причина за загуби“, отбелязват от министерството и допълват, че застраховките могат да компенсират загубите на пчеларите при щети.

Зам.-председателят на Сдружението на пчелари „Акация 1899“ Димитър Бонев съобщи пред „Фокус“, че се наблюдава изключително висока смъртност сред пчелите. Тя е най-висока в района на Чирпан – между 80 и 100%. В Пловдивско смъртността е била между 10 и 20%. В Първомайско загубите на пчелни семейства също са доста големи – до 50%, в Северна България са между 30 и 50%. Има и случаи на изчезване на семейства, като причините за това още не са установени.

„България е една от малкото държави – членки на ЕС, които прилагат схеми за държавни помощи в областта на селскостопанското застраховане, и по-конкретно в пчеларството“, подчертават още от Министерството на земеделието и храните.

#Министерство на земеделието и храните #съфинансиране #застраховане #пчели #кошери #пчеларство #болести #природни бедствия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници