Голяма част от българските биопродукти са за износ

Голяма част от българските биопродукти са за износ
По-голямата част от биопроизводството в България отива за износ, като сред най-търсените родни биопродукти на международните пазари са лимец, билки и мед. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

По-голямата част от биопроизводството в България отива за износ, като сред най-търсените родни биопродукти на международните пазари са лимец (диво жито), билки и мед.

Това стана ясно при представянето на специализираната изложба на изложението АГРА в пловдивския панаир, предаде БНР.

„От 420 фирми през 2008 година, така наречените биооперотори - производители, преработватели и търговци, у нас са вече близо 1000 и развиват сериозна маркетингова дейност в сектора“, заяви доц. Владислав Попов, директор на Агроекологичния център към пловдивския Аграрен университет.

„Днешното, което – за съжаление, но от друга страна, с разбиране – мога да кажа, е, че около 85 до 90 процента от българската биопродукция отива за експорт. Не би могло да бъде по друг начин, след като има интерес от биотърговците и има търсене от страна на нашите, най-вече западноевропейски, партньори. Ние сме длъжни като страна производител да отговорим на това търсене“, каза Попов.

Прогнозата на специалистите е, че въпреки по-високите цени на биопродуктите, средно с около 30%, търсенето им ще се увеличава и на българския пазар през следващите години, защото по-големият интерес към такива стоки е световна тенденция.

Статистиката сочи, че в годините на криза оборотите в сектора в световен мащаб са се увеличили от 4 на 10%.

В сряда, 7 март, Агроекологичният център към Аграрния университет ще представи проекта, реализиран в България с подкрепата на Кралство Нидерландия, „Новото тракийско злато“, съчетаващ предлагане на биопродукти и екотуризъм.

#износ #биопродукти #панаир #изложение #АГРА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници