Над 50 радикални ислямисти бяха убити при боеве в Сирия

Над 50 радикални ислямисти бяха убити при боеве в Сирия
Боевете близо до Ливан взимат десетки жертви. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Минимум 50 радикални ислямисти са убити при боеве със сирийската войска и ливанското шиитско движение „Хизбулла” в Каламун, близо до границата с Ливан, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от АФП.

Убитите джихадисти са от радикалните групировки „Ислямска държава" и Фронт „Ан Нусра” (сирийския клон на „Ал Кайда”), уточни директорът на неправителствената организация Рами Абдел Рахман. Макар че и двете организации произлизат от „Ал Кайда”, между тях има конфликт от началото на 2014 г.

Седем войници на режима и на „Хизбулла” са загинали в боевете, избухнали в петък и продължили до събота сутринта.

От друга страна, екстремисти от групировката „Ислямска държава” са убили най-малко 23 иракски войници и членове на съюзническите им шиитски милиции в район южно от столицата Багдад, предаде АФП. Джихадистите започнаха атаката срещу град Джурф ал Сакхр късно снощи, убивайки 11 войници и 12 членове на милициите „Асаиб ахл ал-Хак”. Още седем войници са били ранени при последвалата правителствена операция срещу джихадистките бойци в Джурф ал Сакхр, Ал Хамия и Латифия.

АФП съобщава, че бойци на „Ислямска държава в Ирак и Леванта” са били изтласкани от няколко села в Източна Сирия, а екстремистката групировка е потърсила подкрепление от съседен Ирак.

Групировката превзе огромни територии от Сирия и Ирак през юни и обяви създаването на халифат, като наложи сурови религиозни правила на местните жители.

В петък висш ръководител на Фронта „Ан Нусра” е бил убит, след като в автомобила му е избухнала бомба, съобщава още лондонската неправителствена организация. Двама от синовете му са пострадали при взрива.

Военен източник е казал за АФП, че армията е отблъснала опит на терористи да проникнат от ливанска територия в района на Каламун и че много от тях са били убити.

#Ливан #Хизбулла #Ал Кайда #Ирак #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници