Евдокия Манева: Политическата нестабилност е изключително голямо зло

Евдокия Манева: Политическата нестабилност е изключително голямо зло
A A+ A++ A

Дясно ориентирано правителство трябва да се заеме с политиките в областта на околната среда, смята Евдокия Манева, бивш министър и зам.-министър, сочена и сега за евентуален член на управленския екип до предстоящите избори.

Г-жо Манева, ще участвате ли в служебния кабинет, както гласят някои информации в медиите?

Категорично тази тема не е обсъждана. Не зная как се е получила тази история. Може би е имало сондиране на мнението на зелените, които имат очевидна нетърпимост към мен, защото се опитвам да внеса разум и обективизъм в диалога с тях. Но те са абсолютно крайни хора и ето каква е реакцията.

Нека предположим все пак – ако трябва да поемете такава отговорност, според Вас тя поносима ли е? Бихте ли поели подобно предизвикателство в сегашната ситуация?

Още веднъж подчертавам, че това е една абсолютна хипотеза. Но аз имам достатъчно опит, ако си спомняте 1997 година, ситуацията не беше по-лека, с изключение на това, че тогава финансирането не беше по европейските фондове, а беше по предприсъединителните. Но пак имаше затруднения. Тогава  се справихме. Имам сериозен опит, познавам материята, познавам специалистите, които работят в тази сфера и които могат наистина да бъдат полезни, така че това за мен не е сериозно предизвикателство. Мисля, че задачата е абсолютно поносима и че има достатъчно много хора и президентът ще покаже с избора си, че човекът, който ще застане начело на министерството е с опит и разум.

Вие наблюдавате ресора отблизо – кои са най-тежките проблеми в момента, които изискват спешни решения?

Очевидно е, че въпросът със спрените европейски средства е най-чувствителен в момента. По много причини, включително и заради спрените обекти, отражението, което този факт има върху финансовата система на България и в крайна сметка върху постигането на екологичните цели. Защото ние сме в процедура във връзка с отпадъците. Няма да се изненадам, ако подобно действие последва и за пречиствателните станции. А обектите са спрени, защото пари няма. И това са взаимосвързани неща, които водят до допълнителни затруднения за България. Затова смятам, че това е основно, най-важно направление, в което всеки министър трябва категорично да покаже  своята компетентност и опит. И още две много чувствителни сфери – едната е управлението на отпадъците, където имаме изключително важни задачи, другата е областта на въздуха, където сме в наказателни процедури поради недостатъчно неадекватни реакции на правителството и на кметовете. Това е последицата от  лошия синхрон. Има разбира се и редица злободневни въпроси, които в областта на околната среда са ежедневни. Акцентът обаче е върху европейските средства за екологични обекти.

Притеснява ли ви политическата нестабилност и неяснотата дали ще се състави дееспособно правителство след изборите? Ако продължат препирните между парламентарните сили, това как би повлияло на работата в изпълнителната власт?

Безусловно политическата нестабилност е изключително голямо зло за България,  но аз съм оптимист. Надявам се, че хората ще се замислят за това и ще направят един добър избор. От това което се очертава на база на последните социологически проучвания, има възможност да се създаде едно добро стабилно правителство с дясна ориентация, категорично подчертавам това, защото  във всички тежки моменти за България точно такива политици са изваждали страната от кризата. С участието на Реформаторския блок, на ГЕРБ и ще видим още кои политически сили ще влязат. Ситуацията може да се преодолее. Категорично смятам, че в областта на околната среда специалистите, които разбират за какво става дума, са с дясна ориентация. Защото никак не е достатъчно да крещиш по улиците  едни и същи неща, а трябва наистина да разбираш как могат да се опазят природните ценности на България. С участието на всички хора, без да се противопоставя населението с една група хора и в резултат на това да нямаме никакви резултати.

На фона на пороите и наводненията тези дни как смятате - не закъсняваме ли с изработването на стратегия, отчитаща промените в климата? Може би проблемите не са резултат само на непочистените корита на реките, а на нови по размер водни маси, които се изсипват?

Климатичните промени са една изключително сериозна тема, независимо, че учени, които са авторитети в тази сфера, не са на едно мнение. Но съвършено ясно е, че трябва да имаме целенасочена политика в това отношение. Знам, че нещата са много напреднали, такива стратегически документи има в Министерството на околната среда и водите. В момента се довършва един от най-важните документи – стратегията за адаптация, т.е. конкретните мерки, които България трябва да предприеме, за да реагира адекватно на ситуацията.

Да назовете някои?

Работи се със специалисти в областта на селското стопанство, където трябва да се предприемат изключително сериозни мерки, в областта на транспорта, на управлението на водите.  Подготвят се няколко стратегически документа, включително свързани с предотвратяване на наводнения.  Но не е достатъчно  да се правят стратегически документи, стратегията е ясна. Оттук нататък всичко ще зависи от умението на правителството, от добрата координация и действията на общините и разбира се от огромно значение е участието на населението.

Осигуряването на средства?

Има мерки, които не са така капиталоемки, и е добре да се организира тяхното приложение. Но съгласна съм, финансовата обезпеченост на цялостната дейност в защита на природната среда е много важна предпоставка.

#политики #околна среда #Евдокия Манева #служебния кабинет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници