Днес е Световният ден на околната среда

Днес е Световният ден на околната среда

pixabay

A A+ A++ A

Световният ден на околната среда, отбелязван на 5 юни всеки един в календарната година, се превърна в глобална платформа за защита на планетата. Координиран от Програмата на ООН за околната среда, този специален ден събира милиони хора от цял свят в усилията им да предприемат действия за опазване на околната среда. От 1974 година насам, когато беше проведен за първи път, той се е превърнал в едно от най-значимите събития в годината.

С участието на представители от над 150 държави този международен ден, организиран от ООН, поставя акцент върху важността на взаимодействието между правителствата, частния сектор, гражданското общество, учебните институции и обществеността в целостта си. Той цели да повиши осведомеността и да насърчи конкретни действия за опазване на околната среда.

През 2021 година, на 5 юни, беше стартирано Десетилетието на ООН за възстановяване на екосистемите (2021–2030 г.). Тази глобална инициатива има за цел да възстанови взаимодействието между човека и природата. Тя се стреми да получи подкрепа от милиони хора, политици, учени и инвеститори, които да се присъединят към усилията за възстановяване на увредени екосистеми и защита на природата.

Следващите 10 години ще имат решаващо значение за предотвратяване на катастрофалните промени в околната среда. Преди 2030 година е наложително да се намалят значително емисиите на парникови газове, да се предприемат неотложни стъпки за премахване на бедността и болестите, да се запази биологичното разнообразие и да се възстановят деградираните екосистеми. Това е амбициозната задача, която си поставя Десетилетието на ООН за възстановяване на екосистемите, а успехът й зависи от обединените усилия на глобалната общност.

#околна среда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"