Крадци откраднаха барелеф на Левски в Букурещ

Крадци откраднаха барелеф на Левски в Букурещ
Барелефът е намерен и предаден за съхранение на Дружеството на българите в Букурещ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Крадци посегнаха на барелеф на Левски, поставен на сграда в румънската столица Букурещ.

Апашите са го помислили за бронзов, но когато разбрали грешката си, го захвърлили небрежно на улицата. Хората, които са го намерили, са го предали на съхранение на Дружеството на българите в Букурещ.

В момента дружеството търси средства да го постави обратно на мястото му, както е станало през миналата година с паметната плоча на Раковски.

„Плочата, която се намираше на къщата в центъра на Букурещ, изчезна преди около 50 години. Тя беше поставена през 1956 г., но когато през 1962 г. булевардът се разширява, сградата е съборена, а плочата е преместена върху постамент. Там обаче започва да се строи канализация, постаментът е съборен, а плочата остава захвърлена и никой не се интересува от нея“, разказва почетният председател на Дружеството на българите в Букурещ проф. Лука Велчов.

Плочата била в неизвестност в продължение на 50 години, докато през миналата година не била открита при българин от село в предградията на Букурещ.

Човекът я върнал, а посолството се погрижило да я постави на блока, построен на мястото, където е живял Георги С. Раковски.

Проф. Лука Велчов припомня, че къщата на Георги С. Раковски е била първото място, където Левски е гостувал при идването си в Букурещ през 1861 г. Там е заседавало и първото българско читалище „Братска любов“ и Дружеството на българите планира да постави на сградата паметна плоча на читалището.

Българите разчитат на подкрепата на Посолството на България в Румъния, което си сътрудничи с местните власти за опазване на историческото ни наследство.

В момента посолството се е ангажирало сериозно и с проблема с липсата на българска църква в Букурещ. Допреди 2 години българските свещеници са служили в църквата „Св. Илия“ в центъра на града.

„Въпросът е доста болен наистина. Църквата беше взета за реставрация с европейски средства преди 2 години и от този момент досега българският православен свещеник служи в други румънски църкви“, коментира временно управляващият Посолството на България в Букурещ Александър Филипов.

#Левски #Букурещ #Румъния #Георги С. Раковски #Александър Филипов #посолство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници