Карантина, затворени пазари и засилен контрол по пътищата заради "син език"

Карантина, затворени пазари и засилен контрол по пътищата заради "син език"
Снимка: Даниел Димитров
A A+ A++ A

Увеличават се областите под карантина заради болестта "син език" по дребните преживни животни.

Втора седмица са затворени пазарите, засилен е контролът по пътищата. И в петте общини на Ямболска област вече са проведени заседания на местните епизоотични комисии.

В община Тунджа, в която има най-много животновъди, са изпратени писма, в които се разяснява как да се предпазят животните от опасното заболяване, съобщи председателят на епизоотичната комисия Андон Кръстев. Опасенията на ветеринарите са, че

нощната паша, която е особено опасна, ще продължи

Сигурно ще има и такива, които може и да не спазят забраната, но те ще бъдат глобени от Областната дирекция безопасност на храните - органът, който има правомощието за санкциониране при нощни проверки в населените места.

Друга голяма опасност от заразяване крият блатистите места и близостта до язовири и реки, тъй като там се струпват най-много комари, които са разпространители на "син език". Пръскането в стопанствата също е задължително, но предварително трябва да бъдат уведомявани пчеларите, заради опасността от натравяне.

Обявена е карантина

в Смолят, както и в три шуменски и три търговищки общини (Смядово, Велики Преслав, Върбица, Търговище, Омуртаг и Антоново). Там е забранена нощната паша, пашата в гористи местности и в близост до водни басейни на всички едри и дребни преживни животни.

Заболяването е включено в списъка на особено опасните инфекциозни болести, като засяга само преживните животни. Не се предава на хората, но консумацията на месо от заразените животни е забранена.

#контрол #карантина #преживни животни #син език

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници