„Ди Велт“: Ожесточена битка за първи дипломат на ЕС

„Ди Велт“: Ожесточена битка за първи дипломат на ЕС
В сряда лидерите на страните членки се очакваше да се споразумеят поне за един важен пост, но горещите привърженици на кандидатите се блокираха взаимно. Снимка: touristmaker.bg
A A+ A++ A

В сряда лидерите на страните членки се очакваше да се споразумеят поне за един важен пост, но горещите привърженици на кандидатите се блокираха взаимно. Лидерите на страните членки се събраха в Брюксел, за да определят наследника на Катрин Аштън – върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността. Изборът на първи дипломат изисква голямо изкуство на компромиса и изглаждане на интереси.

При даването на втория най-висш пост в Европейската комисия след избрания от Европейския парламент президент на Комисията Жан-Клод Юнкер, един ден преди решителната среща се наблюдава патова ситуация – между Източна и Южна Европа и между социалисти и консерватори.

Матео Ренци предложи Федерика Могерини. Тя е социалдемократ, на 41 години, идеален избор за поста, поне според сметките на италианците. Жан-Клод Юнкер каза след избора му за президент, че „отчаяно“ чака кандидатури на жени.

Всичко зависи от първия дипломат

С Могерини Италия би получила много важен пост: Върховният представител получава същевременно поста на вицепрезидент на Комисията, от една страна, е комисар на ЕС, а от друга, се избира от лидерите на ЕС, не само от собственото правителство.

Тази процедура на наминацията е причината за извънредната среща в Брюксел. Преди да се знае кой ще стане върховен представител, Юнкер не може да започне да раздава останалите портфолиа. Могерини е оспорвана, защото само от февруари е външен министър, а преди това не се е изявявала в политиката. Елмар Брок, председател на Комисията по външна политика в Европейския парламент, изрази притеснения за нея: „В Парламента на ЕС се усеща ясното съмнение, дали г-жа Могерини има достатъчен опит“, каза Брок пред източноевропейските страни, които често излизат компактно в Брюксел, искат някой от техните да получи една от най-важните позиции и смятат Италия за прекалено приятелски настроена към Русия.

Една жена е с добри шансове да влезе в играта: Кристалина Георгиева, една християндемократка от България и досегашен комисар по хуманитарните въпроси. Георгиева е икономист, вицепрезидент на Световната банка и от съвсем различен формат от Могерини – така казват приятелите й. Юнкер намекна в реч в Парламента, че и той иска някого с достатъчно опит.

Социалистите и южноевропейците не искат да дадат още един толкова важен пост на християндемократите и заплашват с блокада.

Либералите също искат парче от тортата заради това, че подкрепиха Юнкер, заяви шефът на фракцията им Ги Верхофстад.

Карел де Гухт, досегашен белгийски еврокомисар и отговорен за преговорите за трансатлантическото търговско-икономическо споразумение, също е спряган за поста. Пет години продред той е бил външен министър на Белгия и е между онези либерали, които имат малко врагове. Но и Де Гухт си има недостатък, дори когато пренебрегнем факта, че не е жена – пропорцията не говори за това, че може да има още един висок представител на Бенелюкс.

#Катрин Аштън #Бенелюкс #Карел де Гухт #Кристалина Георгиева #Юнкер #Матео Ренци #Федерика Могерини #Жан-Клод Юнкер #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници