Няма да има закон за КТБ, България тръгва към еврото

Няма да има закон за КТБ, България тръгва към еврото
Бойко Борисов Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев заяви след края на консултациите за финасовото състояние на държавата, че всички участници в срещата са се обединили, че общественото доверие в банковата система е ключово условие за финансовата стабилност в страната и за функционирането на икономиката.

Държавният глава коментира, че е постигнато пълно съгласие за необходимостта от приемането на пакет от мерки. Също така са обсъдени мерки за КТБ, така че да се направи ясното разделение, че честният данъкоплатец ще бъде защитен, а престъпното поведение да бъде наказано с цялата строгост на закона.

„Първо, банковите депозити до сто хиляди евро в България са гарантирани със закон. Това се отнася до всички клиенти на КТБ и правителството разполага с ресурс за това. Второ, цялата мощ на държавата ще бъде насочена за това извършените престъпления да бъдат наказани с цялата строгост на закона. Обединихме се около това да се извърши международен одит на банката.
Следващата мярка, по която постигнахме съгласие е, че БНБ ще поиска проверка от Европейския банков орган за оценка на българските банки. Голямата новина от днешните консултации – има пълен консенсус незабавно да стартира процедура за влизане на България в единния банков надзорен механизъм на Европейския съюз. Това е първата стъпка на присъединяването на България към Европейския банков съюз", коментира Росен Плевнелиев.

Лидерите на парламентарно представените партии, без "Атака", не постигнаха съгласие за приемане на специален закон за фалита на КТБ, затова остава сега действащият закон.

"Не се постигна консенсус дали по казуса с КТБ да се спазва сегашното законодателство, или да се предвиди специален закон. Искам да уверя нацията, че съществуващото българско законодателство във финансовия сектор е добре работещо, синхронизирано е с добрите европейски практики и разполага с абсолютно ясни механизми за действия”, коментира Плевнелиев.

Настоящото законодателство предвижда Фондът за гарантиране на влоговете да покрива депозити на граждани и фирми до 196 хиляди лева, което е равностойността на 100 хиляди евро.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви след консултациите, че ще бъде актуализиран националният бюджет, таванът на дълга и НЗОК. 

„Мисля, че от премиера Орешарски и министър Чобанов можем да кажем, че сме доволни, съгласиха се да актуализират бюджета, тавана на дълга и НЗОК. Остава да кажат с колко, как и затова с г-жа Цачева се разбрахме при дневния ред в НС да чакаме тази дата. С колко и как ще се внесат промени, това ще се решава в парламента”, коментира Борисов.

Консултациите при президента Росен Плевнелиев относно финансовото състояние на страната продължиха повече от четири часа. Целта беше политическите лидери да постигнат съгласие за предприемане на законодателни мерки след направен анализ на финансовото състояние на държавата. На срещата присъстваха председателят на Народното събрание Михаил Миков и председателите на всички парламентарни групи, премиерът Пламен Орешарски, вицепремиерът Зинаида Златанова, министърът на финансите Петър Чобанов, главният прокурор Сотир Цацаров, управителят на Българската народна банка Иван Искров и подуправителят на БНБ Калин Христов.

 

#консултации #Борисов #Бойко Борисов #КТБ #Росен Плевнелиев #Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници