Синдикатите и бизнесът в единен фронт срещу партиите

Синдикатите и бизнесът в единен фронт срещу партиите
Снимка: sfc-am.ru
A A+ A++ A

Синдикатите и бизнесът заплашиха, че ще действат, ако до края на парламента не бъде приет спешен пакет от законодателни промени. Те са приели ултимативен документ и ще обсъдят своите искания с представители на политическите партии. 

„Мисля, че има законопроекти, които вече са готови и само трябва да бъдат гласувани. За някои има степен на готовност и при политическа решимост, при участие на тези, които могат да гарантират мнозинство, може да бъдат приети“, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров пред БНР.

Димитров уточни, че това не е заплаха, а тревога.

„Държавата отива на зле. Всички партии трябва да имат отговорно поведение за тези спешни решения. Аз съм убеден, че като чуят нашето мнение и аргументи, ще има промяна в тяхното отношение и се надявам за спешното решение на тези няколко въпроса, които смятам, че са безспорни по неотложност и по значимост както за хората и техните права, така и за икономиката“, допълни той.

Изпълнителният директор на Българската стопанска камара Божидар Данев заяви, че първо ще чуят политиците до какви заключения са стигнали, като са прочели декларацията им.

„Българският суверен ги е избрал тези хора, плаща им заплатите, дал им е определени права, но трябва да има и определени отговорности“, коментира Данев.

Божидар Данев каза, че тази обща инициатива на синдикати и работодатели е единен фронт срещу политическите партии, които не се съобразяват с вижданията на нацията.

„За съжаление, партиите започват поотделно да ни изслушват, дори не да се консултират. Те все още не са разбрали смисъла на декларацията ни. Ние искаме да бъдат единни при изпълнение на исканията на българския суверен - да работят“, допълни той.

Синдикати и работодатели ще проведат консултации в парламента във вторник след безпрецедентна декларация на Национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите.

В декларацията бизнес и снидикати настояват политиците да постигнат съгласие до 5 август относно големите енергийни проекти, а парламентът да замрази разглеждането на всички законопроекти, с изключение на решенията, осигуряващи необходимата финансова устойчивост в здравеопазването и енергетиката и гарантиращи обвързването на ръста на пенсионната възраст с ръста на продължителността на живота.

Те предупредиха, че в случай че не бъдат положени адекватни усилия за успокояване на обществото, ще преминат и към радикални действия. Първата среща ще бъде с представителите на ГЕРБ от 11.00 часа, а по късно с БСП и ДПС.

 

 

#Божидар Данев #Пламен Димитров #Данев #Димитров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници