Йотингер не смята, че шистовият газ ще намали енергийната независимост

Йотингер не смята, че шистовият газ ще намали енергийната независимост
“Добивът на шистов газ по метода на хидравлично разбиване (фракинг) не може съществено да намали зависимостта на Европейския съюз от вноса на синьо гориво”, твърди еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. Снимка: infoobzor.net
A A+ A++ A

“Добивът на шистов газ по метода на хидравлично разбиване (фракинг) не може съществено да намали зависимостта на Европейския съюз от вноса на синьо гориво”, твърди еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер в интервю в "БЦ ам Зонтаг" (B.Z. am Sonntag).

“В границите на Европа аз оценявам потенциала по следния начин: в дългосрочна перспектива ние ще можем да осигурим по този способ около една десета част от нашите потребности – отбелязва еврокомисарят. Така ще успеем при съкращаване на добива на газ от нашите традиционни находища зависимостта от вноса в крайна сметка да не се увеличава”, добавя той.

Йотингер призовава Германия да не се отказва напълно от технологията фракинг, към която федералната република се отнася много скептично.

Германското правителство иска да забрани експлоатацията на шистовия газ поне до 2021 г., заради силната съпротива в обществото към фракинга.

Безпокойството е свързано със замърсяването, което могат да причинят използваните химически вещества на подземните води. Но промишлеността настоява да се даде шанс на шистовия газ. Тя вижда в него възможност, както в САЩ, да бъдат съкратени разходите за енергия, които са едни от най-високите в Европа, и да бъде намалена зависимостта от вноса на енергия.

Германците обаче искат да затворят вратата за шистовия газ, както направи Франция. Проектите за фракинг под 3000 метра ще бъдат забранени.

 

#фракинг #енергия #газ #шистов #експлоатация #Франция #гориво

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници