Започва делото по потъването на „Коста Конкордия“

Започва делото по потъването на „Коста Конкордия“
Капитанът на потъналия кораб Франческо Скетино. Снимка: Reuters, Архив
A A+ A++ A

В италианския град Гросето днес започна първото съдебно заседание по делото по катастрофата на круизния кораб „Коста Конкордия“.

На него ще бъде отворена официално черната кутия на морския съд с очакване записът в нея да хвърли допълнителна светлина върху случилото си, съобщиха световните информационни агенции, цитирани от Дарик.

„Надяваме се съдържанието на черната кутия да даде нов тласък на разследването ни и евентуално да бъдат установени нови отговорности“, каза прокурорът Франческо Верузио, цитиран от ДПА.

На заседанието, което ще протече при закрити врати, присъстват неколкостотин души – оцелели, роднини на жертвите, адвокати и различни експерти.

Поради внушителния брой на хората заседанието се води в пригодения за целта театър в Гросето. Градът е превзет от италиански и чуждестранни медии, а кварталът около театъра е заграден от полиция, посочва АФП.

В залата не присъства капитанът на кораба Франческо Скетино, смятан за главен виновник за корабокрушението на 13 януари, отнело живота на 32-ма души. Човекът, когото печатът нарече „капитан страхливец“, е под домашен арест и според един от адвокатите му „се бои за сигурността си“.

Съдебни действия са предприети срещу общо девет служители на компания Коста Крочиере по обвинения в убийство по непредпазливост, корабокрушение и липса на комуникация с морските власти. Капитанът е съден и за това, че е изоставил кораба преди евакуацията на пътниците да приключи.

Съдиите са одобрили над 4200 иска, подадени не само от пътници, но и от местните власти, природозащитни организации и жители на остров Джилио, край което се разигра трагедията.

Компанията корабособственик „Коста Крочиере“ предложи по 11 000 евро обезщетение на оцелелите, които не са пострадали физически. Много от тях обаче искат много по-сериозна компенсация.

Компанията обвинява за случилото се капитана Скетино с аргумента, че е прекарал кораба по неразрешено трасе, при което близо 115 000-тонният съд се е ударил в подводни скали, посочва БТА.

В злополучната нощ на борда на „Конкордия“ е имало 4229 пътници, в това число 3200 туристи от над 60 националности и към 1000 души екипаж.

Вследствие на крушението загинаха 32-ма души, като седем от тях се смятат за изчезнали, припомня АФП.

#Коста Конкордия #съд #заседание #капитан #домашен арест #кораб #прокурор #Франческо Скетино #Коста Крочиере #остров Джилио

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници