Отвлякоха 60 работници в Ирак, Багдад се запасява с храна

Отвлякоха 60 работници в Ирак, Багдад се запасява с храна
Джихадистите плениха 60 работници в Ирак. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Джихадисти от групировката „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ отвлякоха 60 работници, наети на строителна площадка в иракската провинция Салах ал Дин. Това съобщиха медиите в Анкара, според които 15 от заложниците са турци.

Сред отвлечените има също граждани на Пакистан, Непал, Бангладеш и Туркменистан. Те са били ангажирани в изграждането на болница в областта Дор.

Ислямистите са освободили само сунитите. Турското външно министерство все още официално не е коментирало тази информация.

В ръцете на джихадистите от „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ все още са 49 служители на генералното консулство на Турция в Мосул и 31 турски шофьори.

От друга страна, жителите на иракската столица Багдад се запасяват с храна и вода заради опасността от нахлуване на ислямистите в града. Шиитските части на града са бомбардирани ежедневно, което кара хората да си набавят продукти от първа необходимост, споделят кореспондентите на Би Би Си. Това прави цените им да скачат неимоверно.

Припомняме и какво решение е взел американският президент Барак Обама по отношение на кризата в Ирак. Той изпрати 275 американски войници в страната поради необходимостта да се „гарантира безопасност на персонала и посолството на САЩ в Багдад“, както се е изразил Обама.

САЩ и Иран са обсъдили ситуацията в Ирак в кулоарите по време на ядрените преговори във Виена. План за отваряне на британското посолство в Техеран обяви във вторник Лондон. Двете страни прекратиха отношенията си след атаките срещу посолството на Великобритания в Иран през 2011 г.

#Ирак #Багдад #Барак Обама #Техеран

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници