Разузнаването се добрало до данни за джихадистите, които превземат Ирак

Разузнаването се добрало до данни за джихадистите, които превземат Ирак
Мосул, Ирак Снимка: Heimo Liendl
A A+ A++ A

Иракската армия е успяла да се сдобие с повече от 160 „флашки“ с чувствителна информация за джихадистката групировка „Ислямска държава“ в Ирак и Леванта (ИДИЛ), предава британският Guardian.

В това число са имената и бойните псевдоними на всички чуждестранни бойци на организацията, а също и пароли, инициали на информатори в министерства, както и пълните финансови данни на ИДИЛ.

„Ние всички бяхме озадачени, също и американците“, казва високопоставен представител на тайните служби пред вестника.

До данните иракската армия се добрала точно преди падането на Мосул. Два дни преди офанзивата срещу града един куриер на командира от ИДИЛ Абдулрахман ал Билави бил подложен на разпит.

Няколко часа по-късно Билави бил убит. Флашките били скрити в неговата къща и подсигурени чрез куриера. Стойността на информацията от флашпаметите все още се анализира, включително от агенти на ЦРУ.

Куриерът, чието име е Абу Хаджар, е казал по време на разпита, че Мосул скоро ще се превърне в ад. Два дни по-късно джихадистите превзеха града. След втория по големина иракски град терористи се отправиха към Багдад. В настъплението им се противопоставят редови войници, доброволци и кюрдски бойци.

След плячкосването на големия град Мосул ИДИЛ разполагала с милиарди, твърди Guardian. „Преди Мосул всичките им пари и активи възлизаха на 875 милиона долара“, казва информаторът. След това с парите, обрани от банките, както и стойността на откраднатото военно оборудване са добавили още около 1,5 милиарда долара.

#Ислямска държава в Ирак и Леванта #Ирак #ЦРУ #Мосул

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници