Йотингер: Преговорите между ЕК и Русия за „Южен поток“ прекратени

Йотингер: Преговорите между ЕК и Русия за „Южен поток“ прекратени
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер съобщи, че преговорите за „Южен поток“ между ЕК и Русия са прекратени.

„Ние получихме мандат от страните членки за провеждане на преговори с Русия. Тези преговори се провеждаха на работно ниво. Към момента те не се провеждат поради простата причина, че руските партньори се обърнаха към Световната търговска организация - те поставят под въпрос съответствието на европейското законодателство с правилата на СТО“, посочи Йотингер.

Еврокомисарят призова ЕС да излезе с твърда и единна позиция срещу Русия след спирането на строежа на газопровода „Южен поток“, за да накарат „Газпром“ да се съобразява с европейското законодателство.

„Руснаците познават европейските закони, но не ги приемат. Не трябва да се огъваме винаги пред Русия, за да й доставяме удоволствие. ЕС трябва да говори в един глас“, Йотингер.

„Не ЕК е лошият тук. Ние прилагаме правилата, които вие сте одобрили“, каза още той пред европейските министри на енергетиката на среща в Люксембург.

Той се обърна и към италианското правителство с призив да не позволява Русия да определя политиката им.  

#Южен поток #Русия #Европа #Европейска комисия #Европейски съюз #Гюнтер Йотингер #Газпром

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници