Какво търсят руснаците в България

Какво търсят руснаците в България
Снимка: www.touristlocator.com
A A+ A++ A

Руснаците, накупили жилища в България, са поне 300 000, а парите, които са вложили, са към 18 милиарда евро. При това интересът ни най-малко не спада, а ефектът за българската икономика е благоприятен.

Закупените в България жилища от руски физически лица превишават десет пъти като стойност официално признатите капиталовложения на руски компании в българската икономика. И така, по обща сума на направените инвестиции Русия изпреварва със солидна разлика всички задгранични играчи в българската икономика, коментира Дойче веле.

Интересът на преобладаващата част от руснаците към придобиване на имот е съсредоточен предимно в черноморските градове и туристическите комплекси. През последните години расте и интересът към зимните курорти и селските имоти, отчитат българските брокерски фирми.

Експертът Себастиян Петров от агенция BgLife е категоричен, че основните причини за високия интерес към българските имоти са относителната близост до Русия и сравнително ниските цени. Имотите в България са поне 2-3 пъти по-евтини, отколкото в Турция, Гърция или Хърватия. Голямо предимство е и възможността да се купува в брой, вместо чрез обичайната за Европа банкова трансакция. Това е особено голям плюс за държавните служители в Русия, на които им е забранено със закон да придобиват недвижимости извън границите на страната.

„Броят на сделките с руснаци са поне 700 000, или с 200 000 повече от официално обявените. Една от причините за разминаването е, че някои руски чиновници купуват по 3-4 апартамента, които приписват на свои роднини, за да избегнат санкциите на руския закон. При нас подобна сложна трансакция обаче се води като една-единствена сделка“, споделя Себастиян Петров, който подчертава и че в имотните инвестиции на руснаците в България няма нищо лошо.

„Известна част от влаганите пари несъмнено идват от укриването на данъци или от други престъпления. През 2010 г. туристически комплекс в град Бяла на съпругата на бившия московски кмет Лужков (обвинен за огромни присвоявания, корупция и далавери с обществени средства – б.а.) дори спечели архитектурен конкурс. Явно в подобни случаи не се подават декларации за произхода на средствата, но като цяло ефектите от търговията с недвижимости са благоприятни за българската икономика, особено след оттеглянето на инвеститорите от Великобритания и Ирландия“, резюмира икономистът Красен Станчев.

#Русия #Русия #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници