ГЕРБ искат референдум за задължителното гласуване заедно с изборите

ГЕРБ искат референдум за задължителното гласуване заедно с изборите
„Трите парламентарни групи на БСП, ДПС и „Атака“ категорично се противопоставяха на предложението на президента за произвеждането на национален референдум за промяна на изборните правила“, казва партията на Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ГЕРБ съобщиха, че предлагат евентуалните предсрочни избори да бъдат проведени заедно с референдум за въвеждането на задължително гласуване.

От партията казват, че според тях има достатъчно време парламентът да приеме решение за провеждането на националното допитване.

„Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ напомня, че народните представители на ГЕРБ винаги последователно са отстоявали идеята за въвеждане на задължителното гласуване, единствено с което може да бъде преодолян купеният вот“, казват бившите управляващи.

„Трите парламентарни групи на БСП, ДПС и „Атака“ категорично се противопоставяха на предложението на президента за произвеждането на национален референдум за промяна на изборните правила, в това число и за въвеждането на задължителното гласуване.

„Нещо повече – ГЕРБ участва активно в събирането на подписи заедно с Инициативния комитет за провеждането на референдум в подкрепа на предложението на президента. При разбиране от страна на парламентарните групи в 42-рото Народно събрание, днес можехме да имаме въведено задължително гласуване, в това число и чрез промяна в Конституцията“, отбелязва партията на Бойко Борисов и добавя, че „тогава останалите групи и най-вече БСП се противопоставяха категорично на тази идея“.

„Ето защо за нас днешният призив на лидера на БСП Сергей Станишев за въвеждане на задължителното гласуване изглежда неискрен, обслужващ двустранните отношения с ДПС и невъзможен за реализиране в преброените дни на 42-рото Народно събрание и кабинета на Пламен Орешарски“, завършват от ГЕРБ.

#ГЕРБ #БСП #ДПС #Атака #предсрочни избори #задължително гласуване #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници