Делян Добрев: Чакат ни многомилионни санкции заради „Южен поток“

Делян Добрев: Чакат ни многомилионни санкции заради „Южен поток“
Добрев подчерта, че междуправителственото споразумение за газопровода е подписано от правителството на Тройната коалиция през 2008 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Наказателната процедура на ЕК за проекта „Южен поток“ е във връзка с липсата на процедура по обществените поръчки за избор на изпълнител. Това е само първата такава стъпка от страна на Европейската комисия и най-вероятно ще има и други, свързани с неспазване на европейското енергийно законодателство, обясни бившият енергиен министър Делян Добрев в студиото на Нова телевизия. 

Добрев подчерта, че междуправителственото споразумение за газопровода е подписано от правителството на Тройната коалиция през 2008 г. Кабинетът на ГЕРБ взел само окончателното инвестиционно решение.

 „Към споразумението от 2008 г. също има забележки от август 2013 г., но конкретният  повод за наказателната процедура е това, че миналата година правителството на Орешарски проведе един скалъпен конкурс с предизвестен край, защото фирмата, която обявиха преди седмица, се похвали на своя сайт, че е спечелила три месеца преди да стартира т.нар. конкурс. Това е скандално и нямаше как да не бъде забелязано от Европейската комисия“, коментира бившият министър на икономиката и енергетиката.

Според него управляващите трябва да прекратят моментално този фарс и да проведат открита и прозрачна обществена поръчка, за да няма наказания за България.

„В рамките на месеци ще станем свидетели на съдебна процедура и многомилионни санкции за България“, прогнозира депутатът от ГЕРБ.

#Орешарски #ГЕРБ #санкции #ЕК #Добрев #Делян Добрев #Южен поток #Газпром

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници