Слаб напредък между Украйна и Русия за газовия дълг

Слаб напредък между Украйна и Русия за газовия дълг
Украинският министър на енергетиката Юрий Продан обяви, че страната му е готова да плаща газовите доставки, но при пазарните цени от първата четвърт на 2014 г. - 268,50 долара за 1000 куб. м. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк заяви, че ако до четвъртък, 29 май, не бъдат подписани споразумения между украинската „Нафтогаз“ и руската „Газпром“ за сваляне на цената на природния газ за страната, то компаниите ще се срещнат в Арбитражния съд в Стокхолм.

Яценюк увери, че Киев е готов да покрие задълженията си едва след като бъде постигната договореност за понижаването на цената за горивото.

Украинският финансов министър Александър Шлапак също заяви, че страната е готова да покрие дълга си към Русия, но само след връщането на цената на нивото от 268,50 долара за 1000 куб. м.

„Готови сме да заплатим, след като Русия потвърди цената за бъдещите доставки, но предложенията, които се правят сега – вие платете, а после ще започнем да говорим, не ни устройват“, отбеляза той.

На втория кръг от тристранните преговори между Русия, Украйна и ЕС по темата за природния газ, състоял се в понеделник в Берлин, руският енергиен министър Александър Новак съобщи, че страната му е готова да преговаря за цената на бъдещите доставки, в случай че до петък Украйна направи плащания, покриващи дълга й.

Трите преговарящи страни излязоха с предварителен план за погасяване на украинския дълг към „Газпром“, който да предотврати прекъсвания на газовите доставки към Европа.

Според него украинската държавна компания „Нафтогаз“ ще плати на руския газов гигант 2 млрд. долара до 30 май и други 500 млн. долара до 7 юни, съобщава Еврокомисията след преговорите в понеделник.

ЕК посочва, че споразумението ще покрие украинския дълг за газ от ноември 2013 г. до май тази година.

Руският енергиен министър Александър Новак добави, че няма постигната договорка за цената на газа от април, след като страната му увеличи украинската сметка с 81% от втората четвърт на годината и отмени две намаления в цените от 2010 г. и 2013 г.

Дългът на Украйна към Русия възлиза на 3,5 млрд. долара от ноември до април, посочва „Газпром“, която иска и около 1,7 млрд. долара авансови плащания за доставките на газ за юни.

Очакваме плащането до 2 юни, а от следващия ден, Украйна ще получава само това, за което е платила“, заявиха от руската енергийна компания по-рано този месец.

Готови сме да обсъдим бъдещите цени на газа за Украйна, ако получим плащания тази седмица, до петък“, каза още руският енергиен министър Новак.

Той отбеляза, че изискването за авансово плащане може да бъде отменено, а цената за „Нафтогаз“ да бъде намалена, ако Украйна се издължи.

Украинският министър на енергетиката Юрий Продан също обяви, че страната му е готова да плаща газовите доставки, но при пазарните цени от първата четвърт на 2014 г. - 268,50 долара за 1000 куб. м.

Киев ще даде своя отговор на предложението за дискусии за дълга до сряда вечерта“, каза Продан.

Еврокомисията посочи, че за въвеждането на плана за покриване на дълга за газ и първото плащане от украинска страна може да се състои нов кръг от преговори между Русия, Украйна и ЕС на 30 май.

Споразумението трябва да бъде одобрено от правителствата в Киев и Москва.

И двете страни трябва да говорят с техните премиери или президенти, и ръководствата на енергийните компании. Имаме краен срок до сряда вечерта да получим отговор, че разговорите продължават“, заяви еврокомисарят по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер.

Украйна зависи от Русия за половината си нужди от газ, което създава допълнително поле за противопоставяне между двете страни на фона на политическата криза между тях.

Около 15% от годишните доставки на газ за Европа минават през украински газопроводи.

#Украйна #Русия #Газпром #Нафтогаз #дълг #природен газ #Европейски съюз #Гюнтер Йотингер #Александър Новак #Александър Шлапак #Алексей Милер #Арсений Яценюк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници