„Земетресението“ на евроскептиците разтърси евровота

„Земетресението“ на евроскептиците разтърси евровота
Фараж и неговата Партия на независимостта постигнаха пълна победа на Острова. Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Евроскептиците и крайно десните партии „завзеха територии“ на изборите за Европейски парламент, определено от френския премиер като „политическо земетресение“.

И френският Национален фронт, и британската Партия на независимостта се представиха силно, докато другите три големи центристки блока в парламента загубиха позиции.

На финалната права това означава, че големите кредити отиват за тези, които искат да отрежат властта на ЕС или напълно да я анулират. Все пак поддръжниците на ЕС ще се радват да научат, че избирателната активност е малко по-висока.

Крайната десница на Франция, оглавена от Марин льо Пен, постигна историческа победа. Тя получи около 25% от гласовете и убедително изпревари своите опоненти. Формацията извлече дивиденти от рекордно ниския рейтинг на социалистите, както и от разделението в десницата.

„Хората казаха точно и ясно. Те повече не искат да бъдат водени от онези извън нашите граници - от еврокомисари и технократи, които не са избирани. Те искат да са защитени от глобализацията и да си върнат властта над съдбата си“, каза Льо Пен пред ликуващите поддръжници на Националния фронт в щаба на партията.

По повод победата на НФ бившият социалистически президент на Европейския парламент Мартин Шулц сподели горчиво: „Тъжен ден е това за Европейския съюз, щом партия с расистка, хомофобска и антисемитска програма получи 25% от вота“. 

Евроскептиците постигнаха победа и във Великобритания с 27%. Партията на независимостта на Обединеното кралство на Найджъл Фараж изпревари лейбъристите и консерваторите. „Неизбежността на европейската интеграция приключи тази вечер“, коментира успеха на своята партия в неделя вечер Фараж.

В Гърция пък победител стана радикалната лява партия „Сириза“ с 26%. Експертите отбелязват, че този резултат е израз на общественото недоволство от мерките за бюджетни икономии, налагани през последните години.

В Италия централно-левият премиер Матео Ренци удари силните 40% на фона на бившия премиер Силвио Берлускони с „Форца Италия“ с 16%.

В Германия пък очаквано Ангела Меркел обра овациите с 35% за нейния Християндемократичен съюз. Там евроскепиците отбелязват едва 7%.

В крайна сметка Европейската народна партия ще има 212 депутати на фона на 273-мата представители в предишния парламент. Социалистите пък губят 10 места и броят на техните депутати пада на 186. По-малко хора в пленарната зала ще имат и третите по брой в Европарламента – групата на либералите: от 83 на 71 места, докато „Зелените“ са с 55. Важно е обаче да припомним, че като цяло, броят на местата в Европарламента този мандат ще е по-малък от предходния - от 766 на 751.

Бившият премиер на Люксембург и кандидат за председател на Европейската комисия от консервативната Европейска народна партия Жан-Клод Юнкер подчерта, че мнозинството от хората са гласували да са част от Европа. „Екстремното дясно, противно на всичко написано по медиите, не спечели тези избори. Ще имаме чисто проевропейско мнозинство“, категоричен е гласеният за следващия президент на Европейската комисия.

Тези избори са най-голямото упражнение в многонационалната демокрация на света. Вотът ще се отрази на живота на над 500 милиона жители на ЕС.

Властта на Парламента се е увеличила от последните избори през 2009 година и има решаващ глас за това кой ще поеме ръководния пост в ЕС - председател на Европейската комисия.

Източник: bbc.com

#Гърция #Мартин Шулц #Марин Льо Пен #Найджъл Фараж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници