Световен театър в София

Световен театър в София
„Метаморфозата“ на Чита ди Ебла от Форли, Италия
A A+ A++ A

Осмото издание на „Световен театър в София“ ще се състои от 1 до 6 юни. Благодарение на този проект, от 2007 г. насам в столицата гостуват едни от най-добрите имена в сценичните изкуства в Европа и света.

Тази година участват продукции от Италия, Словения, Полша и САЩ. Всички те са със субтитри на български и английски език.

„Метаморфозата“ на Чита ди Ебла от Форли, Италия, е визуално-пластически спектакъл, вдъхновен от известната едноименна новела на Франц Кафка. Режисьорът Клаудио Анджелини съсредоточава темата за метаморфозата изцяло върху актьорското тяло, което го интересува като обект на непрекъснато изменение.

Идеята, осветлението и режисурата са на Клаудио Анджелини.

Кога? София: 1 юни 2014 г., Театрална работилница „Сфумато“ – 19:00 ч.; Варна: 4 юни 2014 г., Държавен куклен театър – 21:30 ч.

„12 разгневени мъже“ на театър „Нови“ от Познан, Полша, е по култовия филм от 1957 г. на режисьора Сидни Лъмет по телевизионната драма на американския драматург Реджиналд Роуз. Доброто и злото са обикновени средства за манипулация, а идеята за „кауза“ е само желание да се постигне престиж или признание, а не да се разкрие истината.

Тенденциозният език на заседателите като че ли служи не толкова за постигане на съгласие около обща идея, а за прикриване на лични травми, амбиции, комплекси и желания. Режисьор е Радослав Ришчик.

Кога: София: 3 юни 2014 г., Младежки театър „Николай Бинев“ – 19:00 ч.; Варна: 5 юни 2014 г., Сцена „Филиал“ – 19:30 ч.

„Бесният локомотив“ на словенския национален театър  „Драма Любляна“ е една от най-ярките пиеси на иконата на полския артистичен авангард Станислав Виткевич-Виткаци. Тя заплита абсурден и многозначителен сюжет: двама прочути престъпници – принц Трефалди и неговият помощник Травайак, се представят за машинист и пожарникар и отвличат един локомотив.

Целта им е плашеща и странна – те искат с пълна скорост да го блъснат в друг влак. Така според тях ще предизвикат истински божи съд или катаклизъм от космически мащаб и ще се докоснат до тайнството на съществуването и смъртта.

След безброй премеждия в крайна сметка вагоните не ги пренасят в отвъдно измерение, а в ръцете на властите. Режисурата е на Йерней Лоренци.

Кога: София: 5 юни 2014 г., Младежки театър „Николай Бинев“ – 19:00 ч.; Варна: 7 юни 2014, Сцена „Филиал“ – 19:00 ч.

„Кадиш“ (компания Neath our TREAD – Балтимор, САЩ) е моноспектакъл на Джейк Гудман по романа на Имре Кертес. Продуцент и режисьор е Барбара Лансие.

„Кадиш“ е еврейска траурна молитва. В основата на представлението е романът „Кадиш за нероденото дете“ от унгарския писател Имре Кертес. Представлението го превръща в трескав монолог. Той се случва като изследване на ритуала, загубата и непримиримия вътрешен конфликт на един оцелял от Аушвиц. Той тъгува по своето незаченато дете, повтаряйки като мантра, че отказва да създаде поколение в свят, в който са възможни ужаси като Холокоста.

Разкрива се един откровен до крайност, дълбоко личен поток на съзнанието за невидените жертви на войната, политическата корупция, еврейската идентичност и хумористичната страна на живота.

Кога: София: 6 юни 2014 г., ЦКД „Червената къща“ – 18:00 ч., 6 юни 2014 г., ЦКД „Червената къща“ – 20:00 ч.; Варна: 8 юни 2014 г., Градска художествена галерия – 19:00 ч.

По материала работи Даниел Диитров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници