МИЕТ насърчава производството на електромобили

МИЕТ насърчава производството на електромобили
Транспортният министър Ивайло Московски също участва в откриването на изложението. Снимка: Министерство на транспорта
A A+ A++ A

Насърчаването на производството на електромобили се вписва изцяло в новия модел за икономическо развитие на страната ни, заяви заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Жулиета Хубенова при откриването на Дните на българската индустрия.

Тази година форумът се провежда в рамките на националното изложение „Транспорт и логистика“. Акцентът е поставен върху екологичния транспорт и електромобилите, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Новата икономическа визитка на страната залага на сектори с висок интензитет на иновациите, които ще осигурят дългосрочен и устойчив растеж на икономиката с грижа към околната среда и по-висок жизнен стандарт на хората, смята Хубенова.

Пред участниците във форума тя изтъкна шансовете на България да се впише успешно в бъдещото електромобилно производство - добри традиции и подготвени кадри за производството на компоненти и детайли за автомобилната индустрия.

Икономическата стабилност, ниските данъци и подобряващата се бизнес среда също благоприятстват тази перспектива, допълни Хубенова.

По нейните думи електрическата мобилност може да бъде една от ключовите технологии за осигуряване на заетост и устойчив растеж през следващите години.

По предложение на министър Трайков България стана една от деветте държави – членки на ЕС, които със съвместна декларация поставиха електромобилите в центъра на процеса за развитие на устойчива мобилност, интегрирайки индустриалното развитие и устойчивостта.

България вече получи висока оценка за ясната си и решителна позиция по този въпрос в лицето на вицепрезидента на Европейската комисия Антонио Таяни, който бе специален гост на международната конференция в София „Електромобилите – предизвикателства на новата мобилност“, организирана от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Успешното развитие на това производство е в пряка зависимост от приемането на адекватни мерки, които да стимулират потреблението на екологични превозни средства, каза още Хубенова.

Тя припомни, че МИЕТ, в партньорство с Министерството на околната среда и водите (МОСВ), инициира диалог с всички заинтересовани страни, в резултат на който да се формулират принципни мерки за насърчаване на навлизането и развитието на електрическата мобилност в България.

Като резултат от този диалог вече е разработен проект на Национален план за действие за насърчаване на навлизането и развитието на устойчив автомобилен транспорт, включително на електрическата мобилност в България за периода 2012–2014 г. Предстои неговото окончателно съгласуване и приемането му от Министерския съвет.

Постигнатите резултати са в значителна степен резултат от ползотворната съвместна работа с партньори и съмишленици в лицето на бизнеса, неправителствените организации и общините, каза Хубенова.

Те дават ясен сигнал към потенциалните инвеститори и цялото общество за нашата заявка да развиваме електрическата мобилност в страната и да интегрираме индустриалното развитие с устойчивостта на нисковъглеродната икономика, добави тя.

#Жулиета Хубенова #заместник-министър на икономиката #енергетиката и туризма #Министерството на икономиката #енергетиката и туризма #МИЕТ #България #ЕС #Министерския съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници