Станишев: Правителството да покаже бонусите на зам.-министрите

Станишев: Правителството да покаже бонусите на зам.-министрите
Станишев поиска незабавна отмяна на Наредбата на министъра на земеделието за търговия с дървесина и установяване на нормални процедури, за да има реални търгове с наддаване. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството трябва да предостави пълна информация за размера на бонусите, които са вземали заместник-министрите, заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев.

По думите му министърът на финансите Симеон Дянков отказва тази информация на българското общество и на народните представители, защото, по подозрение на Станишев, „за тези две и половина години става дума за много милиони левове, които са раздадени във формата на бонусиq и това е скандално“.

„Видяхме, че премиерът освободи шефката на НЗОК за бонус от 12 000 лева. Ами заместник-министрите, които получават по 18 000, 28 000, 36 000 лева бонуси, на какво основание ги получават, кой го разпорежда и какви са критериите? Настояваме тази информация да стане публична“, каза още Станишев, цитиран от БГНЕС.

Той припомни, че през 2008 г. по инициатива на управляващото мнозинство и на правителството беше приет Закон за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, който предвижда, че заместник-министрите могат да участват в управителните органи на търговските дружества, в които държавата има капитал, без да получават възнаграждения.

„През нашия мандат този закон беше спазван. Ако министрите и заместник-министрите получават тези бонуси като участващи в бордове на фирми, по закон следва тяхното освобождаване, а парите би трябвало да се върнат в държавния бюджет. Това е нашето искане“, изтъкна червеният лидер.

„Ако министър-председателят е последователен и информацията за това какво са получавали политическите представители на ГЕРБ във властта се изнесе, той би трябвало да ги освободи от заеманите длъжности. Не само на НЗОК, но и заместник-министрите, за които се разкрие информация, че са получавали бонуси“, категоричен е Станишев.

Той поиска незабавна отмяна на Наредбата на министъра на земеделието за търговия с дървесина и установяване на нормални процедури, за да има реални търгове с наддаване.

„Търговията с дървесина е изключително чувствителен въпрос, тъй като в този сектор са заети 50 000 души, стотици фирми работят в този сектор“, изтъкна Станишев.

Според него Наредбата на министъра на земеделието пряко обслужва корпоративни интереси, създава дефицит на дървесина за огрев в страната и осигурява печалба на избрани от него фирми, участващи в търговете на Софийската стокова борса.

„Става въпрос за 5-6 фирми. Хората трябва да знаят кой се облагодетелства от това. С промяната на правилата се създава селекция на фирми, близки до ГЕРБ. Цените, на които купуват тези фирми, са в пъти по-ниски от цените, на които продават тези фирми“, заяви Станишев.

Той коментира и Споразумението за борба с фалшификациите (ACTA), чието ратифициране беше спряно от правителството след уличните протести.

„Но междувременно, и това показва истинските намерения на правителството на ГЕРБ, покрай идеята за регулиране на онлайн хазарта държавата прокарва в съответния закон нов опасен прецедент за филтриране на интернет. В новия Закон за хазарта, който вече беше разгледан на първо четене в парламента, се предлага интернет доставчиците да филтрират и да ограничават достъпа на българските потребители до всички нелицензирани в страната сайтове за залагания. По този начин може да се стигне до ефективна цензура на интернет, защото няма никакви регламенти и правила как това ще бъде осъществявано“, каза още лидерът на БСП.

„Вменяват се задължения на интернет доставчиците, а самата технология ще бъде уточнявана допълнително в наредба. Това поражда опасност от създаване на цялостна система за наблюдение върху гражданите, които ползват интернет. Особено при тази власт, която е известна със своята полицейщина, това е съвсем реална заплаха“, смята Станишев.

#хазарт #интернет #ACTA #Софийската стокова борса #министър на земеделието #дървесина #НЗОК #министър-председател #Министър на финансите #Симеон Дянков #заместник-министри #бонус #ГЕРБ #ПЕС #БСП #Сергей Станишев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници