Проф. Атанас Тасев: Проблемите в енергетиката не се решават с ДАНС

Проф. Атанас Тасев: Проблемите в енергетиката не се решават с ДАНС
Професор Атанас Тасев. Снимка: novinar.bg
A A+ A++ A

Проф. Атанас Тасев е български енергиен експерт и политик, професор по кибернетика и информатика. Завършил е Автоматика и телемеханика в Киевския политехнически институт. Бил е финансов анализатор в преговорите между "Булгаргаз" и "Газпром" и в изготвянето на прогнозите и анализите за най-големите ни енергийни проекти - АЕЦ "Белене" и ТЕЦ "Марица-изток". Проф. Тасев е член на междуведомствения консултативен съвет към Министерски съвет по проекта "Белене".

Проф. Тасев, как ще коментирате факта, че ДКЕВР дава на ДАНС ЕРП-тата, до колко има основание за това и дали този ход е правилен?

До колкото знам ДАНС е организация, която се грижи за националната сигурност. Ако те са видели някаква заплаха, очевидно трябва да се действа по компетентност. Няма нищо необичайно в това. Още в самото начало, когато министър Драгомир Стойнев вдигна знамето на борба срещу естествените монополи, той каза, че е заплашена националната сигурност, което е много тежко обвинение. Според мен се стигна до компромис и това обвинение отпадна – за сговор за дестабилизация на държавата. Сега малко съм учуден, защо пък точно ДАНС има отношение към това и защо точно сега!? Тук са открити някакви нарушения, които са свързани преди всичко с административни наказателни разпоредби.

Според „Файненшъл таймс“, в тази ситуация се засилват подозренията за руско влияние върху българския кабинет, приемате ли такова твърдение?

Това е толкова несериозно, че не искам да го коментирам. „Файненшъл таймс“ е сериозна медия и лично аз съм учуден. В енергетиката съм от толкова години, не съм чувал нищо подобно. Силно се съмнявам сегашните управляващи да правят акт на политическо самоубийство. Това ми изглежда твърде несериозно.

Може ли според Вас да се стигне до отнемане на лицензи на ЕРП-та?

До сега, след като отпадна обвинението за сговор за дестабилизация, не виждам никакво основание да се отнемат лицензи, освен едно единствено – за неизпълнено разпореждане на ДКЕВР. Това е една формална, но много силна процедура, но се съмнявам, че държавният регулатор ще прибегне до нея. Твърде много се разшумя. Мисля, че ефектът, който се преследваше – да се покаже, че естествените монополи са в строг контрол, се постигна. Време е да се вдигне знамето на примирие, защото задълбочаването на конфликта може наистина да доведе до дестабилизация, ама наистина...! Нестабилната електроенергийна система дестабилизира всяко управление.

Какъв всъщност е проблемът с ЕРП-тата и има ли политически елемент там?

В последните години политиката много силно започна да присъства в енергетиката, което е контрапродуктивно. Проблемите в енергетиката, която е болна, няма да бъдат решени с административни актове или ДАНС, докато всички политически сили и в парламента, и извън него не седнат на една маса и не се разберат. Никой не може самостоятелно да разреши проблемите с финансовата нестабилност на енергетиката, освен при политически консенсус. Това са тежки и болезнени проблеми, но ще настъпят така или иначе през 2015 г., когато трябва на 100% да се отвори електроенергийният пазар. Тогава цените ще заемат по-високи нива. Проблемът е тежък, но решението му е политическо, на базата на политически консенсус.

До каква степен тази криза ще окаже влияние върху цената на тока сега?

Цената на тока е тежък политически проблем. От политическа гледна точка тя не бива да се вдига и сегашните управляващи взеха за пример това, което се случи с Борисов. От гледна точка на изискванията на ЕС, обаче, ние трябва да либерализираме цените.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници