Задава ли се нова газова криза?

Задава ли се нова газова криза?
От юни „Газпром“ ще изисква предварително заплащане на доставките на природен газ от Украйна. Снимка: www.novini.bg
A A+ A++ A

От юни „Газпром“ ще изисква предварително заплащане на доставките на природен газ от Украйна, съобщи енергийният министър на Русия Александър Новак, цитиран от ИТАР ТАСС. Това означава, че Украйна ще получи такива количества газ, за каквито плати до края на предходния месец, или до 31 май Киев трябва да заяви и плати природния газ, който ще получи през юни, коментира investor.bg.

„От месеци Украйна не плаща за доставките на природен газ. Така се стигна и до активирането на клауза в договора с „Нафтогаз Украины”, коментира още Новак. Общо задълженията на Украйна към „Газпром” са в размер на 3,5 млрд. долара.

Тази сума обаче се оспорва от Киев. Премиерът Арсений Яценюк нееднократно коментира, че страната ще плати в рамките на няколко дни своите задължения, но при цената, договорена в края на 2013 г. Тогава сваленият украински президент Виктор Янукович се споразумя с руския си колега Владимир Путин за намаление на цената на газа с 33% до 268,50 долара за хиляда кубични метра.

В газовата война между Украйна и Русия преди няколко години, сред жертвите се оказаха европейските държави, защото към 30% от природния газ, използван от Европа, идва от Русия.

#газ #Украйна #България #Русия #Киев #Арсений Яценюк #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници