Красен Станчев: Решението е външен независим одит в енергетиката

Красен Станчев: Решението е външен независим одит в енергетиката
Станчев смята, че ще има увеличение на цената на тока, но за момента е трудно да се прецени какво ще бъде то. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Основното, което може да се направи в момента, е да се създаде нещо като външен независим одит на отрасъла енергетика, който да помогне на всички, включително на правителството, включително на ДКЕВР, включително на играчите в сектора, да поемат своята отговорност и да направят необходимите непопулярни и не съвсем вероятно изгодни за отделните участници в сектора мерки, заяви Красен Станчев от Инициативата „Да спасим енергетиката“ пред БНР.

„Разплащателната система очевидно е запушена в енергетиката. Основната причина за това запушване е в миналото. Това са неефективното управление на отрасъла и подписването на договори, с които в крайна сметка се създава толкова много електроенергия, че тя не може да се плати и съответно да се ползва. Чисто счетоводната причина е, че разходите са по-високи, отколкото приходите в системата. Това е най-вече поради ценовата политика на ДКЕВР“, коментира Станчев.

Тази седмица ДКЕВР ще вземе решение по отнемане лицензите на ЕРП-тата. По този повод Станчев изказа мнение:

„Не виждам на какви основания може да се вземе такова решение. Смятам, че то би било много прибързано и несъответстващо на добрите практики в търговията. Второ – би създало проблеми както за българските държавни институции, така и за българските данъкоплатци, доколкото в тази насока бързите действия вероятно ще доведат до санкции от ЕК. Независимо дали става дума за „Южен поток“, или за проблемите вътре в разплащателната система в българската енергетика“, допълни експертът.

Станчев смята, че ще има увеличение на цената на тока, но за момента е трудно да се прецени какво ще бъде то.











#Красен Станчев #Станчев #енергетика #Южен поток #ЕРП #ЕК #ЕС #ДКЕВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници