Ромите били жертва на явен расизъм

Ромите били жертва на явен расизъм
Ромите и номадските групи са жертви на „очевиден расизъм“, смята комисарят по правата на човека в Съвета на Европа (СЕ) Томас Хамарберг. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Ромите и номадските групи са жертви на „очевиден расизъм“, смята комисарят по правата на човека в Съвета на Европа (СЕ) Томас Хамарберг, който предлага да се разработи доклад за мерки, които биха облекчили тяхната съдба.

„В много европейски страни ромите и номадските групи все още са лишени от основни човешки права и страдат от очебиен расизъм“, подчерта Хамарберг в доклад, който представи в Брюксел и който бе публикуван и в паралелното седалище на СЕ в Страсбург, предаде БГНЕС.

„Те са явно в немилост по отношение на други групи в образованието, заетостта, достъпа до прилично жилище и здравеопазване“, добави комисарят, като освен това констатира, че средната продължителност на живота при ромите е по-ниска, а детската смъртност - по-висока отколкото при другите групи.

Според Хамарберг един от основните проблеми, чакащи да бъдат разрешени, е липсата на национално самосъзнание и на лични документи. Комисарят по човешките права на СЕ разкритикува поведението на някои публични ръководители, медии и активни в интернет екстремистки групи, които открито проявяват омраза към ромите.

#СЕ #роми #расизъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници